Борисов отсече: Национална стратегия за детето няма!
Преди да се изготви ще има широко обсъждане
Публикувана: 15 May 2019 | 10:48
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Национална стратегия за детето няма, отсече премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на правителството.

 

Борисов нареди социалният министър всеки ден да обяснява това и успокои, че ще има широко обществено обсъждане преди да се изготви такъв документ.

 

"Във Фейсбук включително и протести готвят "Не на стратегията 2019-2030 г.", която я няма и която много ясно се разпоредих да се прави с абсолютно всички мнения и категорично да защитава детето", каза още премиерът.

 

Борисов допълни, че не знае защо лъжите по темата продължават.

 

"Правят се спекулации за деца, цитирам, отнети от социални работници, от семействата против волята на родителите. Имаме деца, които са жертва на сексуално насилие, на насилие в семейството. Има ли нормален човек, който смята, че при такава ситуация правилното решение е детето да се остави в семейството", попита риторично вицепремиерът Томислав Дончев.

 

Той допълни, че има случаи в които родителите не полагат изобщо грижи за децата си и световна практика в такива случаи е извеждане на детето от семейството, докато се изясни ситуацията.

 

"Наш основен приоритет е да се грижим за децата. С такива случаи се правят спекулации - влезли социалните работници и взели детето на хората, а истината изглежда по съвсем друг начин", посочи още Дончев.

 

Премиерът Бойко Борисов допълни, че става за единични случаи, в които трябва да може да се реагира по закон.

 

"При нормални семейства въобще това не стои. Спекулацията ще отидат и ще ти вземат детето и ще го дадат на някоя друга брачна (двойка) от трети род примерно или нещо подобно... ", цитира Борисов и допълни, че целта е да се защитят деца в семейства, в които има насилие.

 

Премиерът съобщи, че за тази година 40 200 деца са върнати обратно в класните стаи, които не са ходили изобщо на училище.

 

През последните дни в различни градове на страната, включително и в София, се проведоха протести срещу Стратегията за детето.

 

"Към настоящия момент проект на подобен нормативен акт не съществува и не се подготвя. В тази връзка министерството отхвърля манипулативните внушения, че на социалните работници се дават нови правомощия да "отнемат деца", заявиха в официална позиция от социалното министерство. съобщават от ведомството на Бисер Петков.

 

Dnes.bg

 

Коментари ( 0 )