Оставката на вицеканцлера на Австрия може и да не спаси правителството
Освен че напуска правителството Щрахе се оттегля и от лидерския пост в собствената си партия
Публикувана: 18 May 2019 | 14:36

Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе се оттегли, след като видео показа как обещава договори с държавата в замяна на финансиране на кампанията му, съобщават от Bloomberg, цитирани от Investor.bg. Това обаче може да не е достатъчно, за да предотврати провеждането на предсрочни парламентарни избори.
 

„Предложението ми за оттегляне беше прието“, заяви Щрахе след среща с канцлера Себастиан Курц във Виена. Той каза още, че се извинява на всички, които е дискредитирал с действията си, както и че е бил „глупав“ да постъпи така.
 

Освен че напуска правителството Щрахе се оттегля и от лидерския пост в собствената си партия. И двата поста ще бъдеат заети от Норберт Хофер, който в момента е транспортен министър в коалиционното правителство с консервативната Народна партия на канцлера Курц, допълва Ройтерс.
 

Вчера две авторитетни немски издания - списание "Шпигел" и вестник "Зюддойче цайтунг", публикуваха видеозапис, направен тайно през юли 2017 г., - три месеца преди парламентарните избори в Австрия, които изведоха АПС до властта и направиха Щрахе втория човек в правителството. В него се вижда и чува, как лидерът на АПС обещава строителни проекти на мнима племенница на руски олигарх в замяна на дарения за неговата формация.
 

Жената на записа се представя като племенница на руски олигарх и казва, че иска да инвестира около 250 милиона евро в Австрия. Щрахе й обяснява как да дари пари на неговата партия посредством сигурна неправителствена организация.
 

Лидерът на АПС дава на жената да разбере, че може да се надява да получи строителни проекти, които преди са били поверявани на голямата австрийска компания Strabag.
 

"Тя получава всички проекти, които Strabag получава сега", е цитиран да казва Щрахе от "Шпигел".
 

Австрийският вицеканцлер освен това съветва жената да купи най-големия вестник в страната - "Кронен цайтунг" - който след това да го подкрепи по време на предизборната кампания. Някои от журналистите в медията обаче ще трябва да бъдат сменени, отбелязва той и добавя: "Ще доведем петима нови и ще ги настаним там. Това е сделката."


Още по темата: Голям скандал се разрази в Австрия с вицеканцлера заради племенница на руски олигарх
 

Коментари ( 0 )