IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Политика
09:00 | 18 май 2019
Обновен: 01:27 | 28 февруари 2024

Салвини: Съюзът на европейските популисти не е крайнодесен

Той заяви, че намерението му е "Лига" да стане първа партия в Италия

По материала работи: Пламен Янков
Салвини: Съюзът на европейските популисти не е крайнодесен

Лидерът на италианската крайнодясна партия "Лига" Матео Салвини днес отхвърли етикета "крайнодесен" за съюза на сродни популистки лидери, които целят с обединени сили да отслабят бюрокрацията на Европейския съюз след изборите за Европейски парламент идната седмица, предаде Асошиейтед прес.
 

Салвини ще е начело на утрешната среща в Милано с лидери на 11 националистически партии, някои от които крайнодесни. Сред тях са френският "Национален сбор" и "Алтернатива за Германия". Той обаче отхвърли екстремистки етикет за популистката парламентарна група, която се надява да сформира след изборите за Европарламент на 23-26 май.
 

"Не виждам крайнодесни в Европа. Мисля, че това са стари категории, които са отживели: фашисти, комунисти, дясно, ляво", каза той. "Не виждам тази радикална вълна в Европа. Има различна визия за Европа, която е напълно легитимна".
 

Салвини каза, че намерението му е "Лигата" да стане първа партия в Италия, но не уточни дали ще оглави нова парламентарна група на популисти като посочи, че това ще зависи от резултата от гласуването.
 

"Моята амбиция, гордост, надежда е че "Лигата" може да бъде първата партия от моята страна, представена в Европарламента, и че други сродни партии може да станат първа, втора, трета партия в техните държави".


Лидерите на 11-е партии ще преминат утре в шествие през Милано, преди да се съберат на митинг пред катедралата Дуомо. Ще бъде очевидно отсъствието на унгарския министър-председател Виктор Орбан, чиято партия остава част от Европейската народна партия.
 

Влиянието на Салвини нарасна сред други ксенофобски партии след отказа му да позволи кораби на благотворителни организации със спасени в морето мигранти на борда, да акостират в Италия, предизвиквайки многобройни сложни ситуации, докато Европа се препира кои държави да ги приемат. Салвини говори остро и за опасността от исляма.


Той каза днес, че в Европа има райони и градове, "където се прилага ислямският закон" като изброи Ротердам, Малмьо, Лондон, Марсилия и Брюксел.
 

"Ако не сложим край на това плъзгане в обратна посока, според мен, социално и по отношение на културни права, рискуваме до няколко години горчиво да съжаляваме".
 

Преди утрешната проява на много мастни сгради в Милано се появиха транспаранти с надпис "Не сте добре дошли" и "Отворени врати" - отпор на политиката на Салвини спрямо мигрантите.
 

Салвини каза, че популистката парламентарна група цели да създаде "Европа, която прави малко неща и ги прави добре", възстановявайки вземането на решения в сектори като търговия, селско стопанство и банково дело от държавите членки.
 

Салвини, който е вицепремиер и вътрешен министър, обеща да направи утре нови "шокови" предложения за рестартиране на икономиката на Италия и изтъква, че най-важните въпроси на вота за Европарламент са сигурността и заетостта.
 

Разходите по заемите в Италия достигнаха най-високите си нива този месец след като Салвини предложи Италия да наруши фискалните правила на ЕС и да увеличи държавния си дълг, за да създаде работни места.
 

Коалиционният партньор на Салвини Луиджи Ди Майо от "Движение 5 звезди" нарече думите на Салвини "безотговорни" докато напрежението между партиите им нараства в навечерието на изборите за Европарламент.


Салвини днес обвини за скока в разходите по заемите спекулиращи инвеститори и продължи да отстоява, че "фундаментът на италианската икономика е напълно здрав".
 

Италия се бори с висок държавен дълг от 132 процента от БВП, което намали способността й да прави инвестиции, за да даде тласък на растежа, който е в застой.


Investor.bg


Четете още: Русия и Съветът на Европа постигнаха съгласие
 

Коментари

Новини Варна