Зеленски предлага референдум за отношенията с Русия
По-рано той призова САЩ да засилят санкциите срещу Москва
Публикувана: 22 May 2019 | 13:52

Президентът на Украйна Владимир Зеленски планира да организира референдум дали Украйна да преговаря с Русия, пише "Комерсант".

 

Въпросът за сключване на мирни споразумения с Русия: ние обмисляме да го поставим на народен референдум, не депутатите и президентът, а народът на Украйна да приеме това решение, обяви лидерът на администрацията на украинския президент Андрей Богдан.

 

Определено е необходим закон за референдума, но основната насока на дейността ни е постигане на съвместни договорености, които касаят въоръжения конфликт с Русия, агресията на Русия. Обществото трябва да постигне споразумение по тези въпроси, продължи той.

 

По-рано Зеленски призова САЩ да засилят санкциите срещу Москва, за да може Киев да се справи с "руската агресия".

 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира идеята за организиране на референдум по въпроса дали да се водят преговори с Русия.

 

Песков уточни, че това е вътрешен въпрос на Украйна. Той отбеляза, че Москва иска да види от Киев конкретни стъпки за спазването и изпълнението на Минските договорености за урегулиране на вътрешноукраинските проблеми, а също и за нормализиране на двустранните отношения с Русия.

 

По думите му най-важното е, ако инициативата на Зеленски се реализира, да бъде смислена и ефективна.

 

news.bg

 

 

Четете още:  

Коментари ( 0 )