АзГ отрича дори съществуването на газови камери... Вреди ли споменът?
Дясната партия е против политиката на възпоменание
Публикувана: 23 May 2019 | 20:20

Ученически групи от Германия и Европа пристигат всеки ден на място в лагера Захсенхаузен, за да научат за престъпленията на нацисткия режим. В Захсенхаузен са били убити 10 000 души.

 

Всички от посеителите са съгласни, че в лагера витае едно ужасно чувство на подтиснатост.

 

В германската политика до ден днешен има консенсус, че споменът за престъпленията на националсоциализма трябва да бъде съхранен и предаден на следващите поколения.

 

Дясната популистка партия Алтернатива за Германия смятат, че годините на управлението на националсоциализма заемат прекалено голяма част от учебния план.

 

Според АзГ културата на възпоменанието в сегашния си вид вреди на Германия. Според тях младежта се възпитава систематично в омраза към Германия.

 

Привържениците на АзГ искат да спрат това и дори целенасочено пречат на обиколките в Захсенхаузен.

 

"Говорим за група хора, които са поне близки до АзГ, не можем да кажем дали са членове на партията. Стига се до там, че отричат дори съществуването на газови камери", обяснява пред DW директора на мемориала Аксел Дрекол.

 

Тези провокации са едната страна на медала, но успоредно с това АзГ внасят и предложения за намаляване на бюджета за поддържане на подобни мемориали.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )