Юнкер: Решението за започване на преговори с Македония може да се очаква юли
Държавите-членки на ЕС ще обсъдят тази тема на 18 юни в Люксембург
Публикувана: 4 Jun 2019 | 20:40

Решението за започване на преговори със Северна Македония вероятно ще се очаква през юли, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от МИА.

 

След безусловната препоръка за започване на преговори, дадена от Европейската комисия в редовните си доклади за страните от Западните Балкани, държавите-членки на ЕС ще обсъдят тази тема на 18 юни в Люксембург.

 

"Румънското председателство постави този въпрос в дневния ред на Съвета по общите въпроси през юни за първото разискване, намерението на Европейската комисия е да направи всичко, за да вземе окончателно решение през лятото”, каза Юнкер на пресконференция с премиера Зоран Заев в Брюксел.

 

Правителствени източници съобщиха, че са получили окуражителни послания от ръководителя на Европейската комисия по време на днешната среща. Според тях Северна Македония може да очаква да получи дата за започване на преговори за присъединяването си към ЕС през юли по време на следващия Съвет по общи въпроси на Съвета на ЕС, а на 18 юни ще има само дебат по този въпрос между министрите.

 

dariknews.bg

 

Четете още:  

Още от: Политика

Коментари ( 0 )