Турция готова на същата крачка в Кипър като преди 45 години
Островът отбелязва 45 години от разделението
Публикувана: 20 Jul 2019 | 18:58

Турската армия никога няма да се поколебае да направи същата крачка в Кипър като преди 45 години, "ако това е необходимо за живота и сигурността на кипърските турци", заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция, предава БТА.

 

"Турция започна мирната операция в Кипър, за да защити правата и интересите на кипърските турци, които са равностойни собственици на острова," казва Ердоган в изявление, разпространено от турското президентство.

 

Днес се навършват 45 години от военната операция на Турция на остров Кипър през 1974 г., предприета след като кипърските гърци организираха преврат пет дни по-рано с планове да обединят острова с Гърция.

 

Оттогава Кипър е разделен на международно непризната северна турска част и Република Кипър със столица Никозия.

 

През последните месеци напрежението отново ескалира, след като Турция изпрати кораби за сондажи на природен газ край бреговете на Кипър.

 

"Целият свят наблюдава нашата решимост. Никой не бива да се съмнява, че героичната турска армия, която смята (Северен) Кипър за своя собствена родина, няма да се поколебае да направи същата крачка като преди 45 години, ако това е нужно за живота и сигурността на кипърските турци", каза Ердоган.

 

 Dnes.bg

 

Четете още:  

 

 

Коментари ( 0 )