IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
20:45 | 13 септември 2019
Обновен: 01:34 | 20 април 2024

"Росийская газета": Българите все още говорят на руски

Търсенето на курсове се увеличило, а дори и Борисов обичал руските песни

По материала работи: Слав Велев
"Росийская газета": Българите все още говорят на руски

България расте търсенето на курсове по руски език, пише руският вестник "Росийская газета“, цитиран от агенция "Фокус".

 

Руската тема в наши дни излезе начело на всички български медии. Два скандала наведнъж за една седмица - за тиха България това е много.

 

Първо, българското външно министерство се изказа негативно по отношение на следвоенното влияние на СССР върху страната. След това лидерът на Националното движение "Русофили“ Николай Малинов беше задържан и обвинен в шпионаж в полза на Русия. Но както обясни самият Малинов, „съвместното управление на бизнес, създаването на проекти и провеждането на приеми не е престъпление“. В резултат на това населението на България отново се замисли накъде отива страната им и вестник "Росийская газета“ се опита да разбере какво се случва в тази страна.

 

На централната станция на столичното метро "Сердика", пред магазина за сувенири, тениски с изображение на Путин на изтребител, с емблемата на СССР, с мечка - общо взето целият туристически обхват на московския "Арбат“. На въпроса какво мислят по този въпрос в страна, която все пак е член на ЕС и чието ръководство постоянно декларира своята атлантическа ориентация, собственикът само махна с ръка. "България е в Европейския съюз, но това не означава, че се отнасяме зле с Русия. Хората харесват тези тениски. А за националистите имам такива с български бродерии."

 

В страните от бившия съветски блок винаги има проблем - не знаеш на какъв език да говориш там. Дали жителите им помнят руски, ще искат ли да го говорят? Средните и по-възрастните българи сами предлагат да преминат на руски. С младите хора, разбира се, е по-трудно, в по-голямата си част те не знаят руски. Не че са имали някаква враждебност към руснаците, просто им е трудно да го разберат. "Имаме голямо търсене на курсове по руски език. През учебната 2018-2019 г. имаше две вечерни групи, детска група и друга руска група за бизнесмени", казва Мариана Максимова, библиотекар на Руския свят център в София. "Освен това има и клуб за ценители на руската култура и изкуство, ние се събираме всеки месец, честваме всички руски празници, включително Деня на революцията."

 

"Защо“, питам аз, им е нужен руски, защото английският, изглежда, е по-перспективен“?

 

"Някой имат нужда от него за работа, някой искат да отиде в руски университет. Има такива, които навремето са го учили и не искат да забравят. Всеки има свои причини", казва Мариана.

 

Настоящият министър-председател на България Бойко Борисов знае много добре руски език и обича руските песни, но многократно е заявявал, че България е на евроатлантическия път и няма да се отклони никъде от него. Освен това, в българската политика има силно влияние на турската партия - оттам и споровете, появили се преди няколко години относно владичеството на Османската империя. "Всичко, което се случва сега в България, може да се обясни с три вектора - геополитиката, енергетиката и битовите проблеми“, обяснява известният политолог, бивш съветник по външна политика на министър-председателя и секретар на Съвета за сигурност на България Боян Чуков. "В страната има хибридна война, целта на която е младежта".

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна