Проф. Анна Кръстева: За първи път в ЕК има баланс
Някои от критиките към състава на комисията са свързани със спорни кандидатури, коментира политологът
Публикувана: 15 Sep 2019 | 9:48

Европейската комисия е замислена като комисия на балансите и компромисите. Това предизвика много силни, остри и критични реакции. Балансът е постигнат по убедителен начин за първи път – ЕК е съставена от 13 жени и 14 мъже. Това каза проф. Анна Кръстева, политолог, в предаването Клуб Investor в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Юнкер имаше желание за същия баланс. Това не е нов политически приоритет, но е нова изпълнена политическа стратегия, заяви Кръстева.
 

"За първи път Вишеградската четворка е доволна. Лидерите на четирите държави отчетоха голям успех. Те получиха два вицепрезидента на комисията и ключови ресори, сред които е разширяването на съюза. По този повод имаше среща с лидерите на страните от Западните Балкани".
 

Една от критиките е за доста проблематични кандидатури, обясни тя.
 

"Унгарският комисар, който е предложен, ще трябва да отговаря за правовата държава страните кандидати за членство в ЕС. Той беше министър на правосъдието в правителството на Орбан, когато Унгария стана обект на санкции за неспазване на ключови принципи на правовата държава".
 

Тя коментира, че имената на ресорите в ЕС не са прозрачни за това, което ще се прави. Има доста големи разминавания между названието на ресора „иновации и младеж“ и какво конкретно покрива той.
 

„Не се разбира, че в ресора става дума за наука. Става въпрос и за културно наследство, което да се предлага по иновативен начин".


Четете още: Парламентът на Северна Македония освободи от поста й Катица Янева

Коментари ( 0 )