IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Политика
21:44 | 15 септември 2019
Обновен: 13:33 | 20 април 2024

Венецуела и Колумбия се готвят за война

Венецуелската армия започна на 10 септември военни маневри

По материала работи: Юлиян Атанасов
Венецуела и Колумбия се готвят за война

Отношенията между Венецуела и Колумбия се нажежават, напомнят дори предвоенно време. Каракас обвинява съседната страна в тероризъм на държавно равнище, а Богота - в подкрепа за екстремистка групировка, съобщава БТА. Колумбия впрочем бе подкрепена от Съединените щати и съюзниците им в Латинска Америка. Венецуелският външен министър Хорхе Ареаса заяви, че терористичните атентати в страната му са подготвени на колумбийска територия, за което има убедителни доказателства. И обеща да внесе съответните факти за разглеждане в ООН. По думите на министъра това ще е "неопровержима информация, а не абсурдни измислици" като тези на съседната държава, от години вече обвиняваща президента на Венецуела Николас Мадуро, че подкрепя тероризма. Още миналата година Мадуро настоя колумбийските власти да екстрадират група от петима венецуелци, включваща полковника в оставка Освалдо Паломо и Хулио Борхес - един от водачите на венецуелската опозиция, пише Генадий Петров, "Независимая газета". Според официален Каракас тези хора са замесени в покушението срещу венецуелския президент от 4 август 2018 г.

 

Венецуелската армия започна на 10 септември военни маневри, които ще траят до 28 септември. Войските тренират действия при евентуално нахлуване на Колумбия. Генералният щаб в Богота заяви на свой ред, че "няма да се поддава на провокации". "Малко е вероятно да избухне военен конфликт между Венецуела и Колумбия, смята Виктор Хейфец, директор на Центъра за ибероамерикански изследвания в Санктпетербургския държавен университет. 

 

-              Дуке си има достатъчно проблеми, включително с въоръжените бунтовнически групировки. А Мадуро чудесно разбира, че бойните действия срещу Колумбия неизбежно ще се разширят и ще предизвикат нахлуване на САЩ. Не са равни и военните възможности на двете страни. Колумбийската армия има повече опит, натрупан в дългогодишната гражданска война. Освен това Колумбия е страна с по-голямо население", заяви Хейфец пред "Независимая газета".

 

Нови сблъсъци на протест на "жълтите жилетки" във Франция

Коментари

Новини Варна