Ще има ли Brexit? Джонсън изпратил три писма до ЕС
Туск: Получих писмо за отлагане на Brexit за 31 януари
Публикувана: 20 Oct 2019 | 8:34

Британският премиер Борис Джонъсн е изпратил снощи неподписано писмо до Европейския съюз с искане за отлагане на Brexit и друго послание, в което казва, че не желае отсрочка, предадоха Ройтерс и БТА, като се позовават на в. "Сънди таймс".

 

Според вестника Джонсън е изпратил три документа - ксерокопие на закона, който го принуждава да иска отлагане, придружителна бележка от държавен служител, която обяснява, че премиерът е бил длъжен да изпрати писмото с искане за отсрочка, и още едно писмо, в което Джонсън заявава, че не желае отлагане.

 

Британски правителствен източник, цитиран от Ройтерс, потвърди, че премиерът е изпратил неподписано писмо до ЕС с искане за отлагане на Brexit и отделно писмо, в което казва, че той не желае отлагане.

 

Неподписаното писмо е ксерокопие на текста от т.нар. Закон Бен (Benn Act -The European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019 - по името на вносителя му в парламента, лейбъриста Хилари Бен), приет по-рано тази есен, който задължава премиера да поиска отлагане на Brexit с три месеца - до края на януари, ако до 19 октомври не успее да получи от парламента подкрепа за сделка за Brexit или за Brexit без сделка.

 

Източникът добави, че до Брюксел вчера е изпратен и трети документ, подписан от посланика на Великобритания в ЕС.

 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи късно снощи в Туитър, че е получил от Лондон искане за отлагане на Brexit, предвиден за 31 октомври.

 

"Сега ще започна да се консултирам с лидерите на ЕС как да реагираме", заяви Туск, цитиран от Франс прес.

 

Dnes.bg

 

Още от: Политика

Коментари ( 0 )