IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Политика
16:40 | 17 ноември 2019
Обновен: 09:55 | 10 април 2024

Визитата на Борисов в САЩ - благодарност за покупката на F-16

Соломон Паси с идея: Да предложим на САЩ да купят остров и АЕЦ "Белене"

По материала работи: Слав Велев
Визитата на Борисов в САЩ - благодарност за покупката на F-16

Визитата на премиера Бойко Борисов в САЩ идва като отговор за покупката на изтребителите F-16, каза по bTV президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси. Той допълни, че подобна визита е знак за благодарност за свършеното.

 

Президентът Доналд Тръмп ще приеме Бойко Борисов в Белия дом на 25 ноември като знак за силните и трайни отношения, които съществуват между нашите два народа, съобщиха от посолството на САЩ.

 

Тръмп очаква да бъдат обсъдени начини за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността, особено за гарантиране на стабилността на Черноморския регион, улесняване на енергийната диверсификация и противодействието на зловредните влияния, застрашаващи суверенитета на България.

 

Според Паси чрез темата за изтребителите F-16 се повдига и въпроса за сферата сътрудничество в сферата на космонавтиката, авиокосмическата област както и възможност за участие в проекти на NASA.

 

Друг казус, който може да се разисква е засилването на взаимоотношенията в областта на отбраната, а с оглед стартирането на 5G мрежата в Китай, страната ни трябва да търси сътрудничество със Съединените щати в посока изграждане на 5G мрежа, каза още той.

 

Според него при достатъчно въображение, може да се предложи на САЩ да купят остров и АЕЦ "Белене", което може да доведе до мащабни изследвания в областта на ядрената сфера, водеща до постижения с Нобелови награди.

 

"Или Тръмп да построи Тръмп Тауър в България, или да се снима във филм в киноцентъра в Бояна. Тръмп е нестандартен президент и могат да бъдат поискани нестандартни неща", каза Соломон Паси.

 

За широко коментираните кадри, на които премиерът Бойко Борисов прегръща посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа Соломон Паси каза: След като американската страна не е реагирала, значи няма преминаване на границата. Американците също имат президент с нетрадиционен протокол, така че те са свикнали с протоколна свобода.

 

"Нека да видим какво ще се случи в Америка - дали това ще бъде визита със снимка за спомен или пълнокръвна визита с добре напълнена кошница. Протоколът е нещо като котката - няма значение дали е черна или бяла, важното е да лови мишки", каза Паси.

 

Той подчерта, че новата посланичка на САЩ Херо Мустафа е напълно подготвена за позицията си.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна