IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Политика
14:06 | 10 декември 2019
Обновен: 01:43 | 24 април 2024

ДБ – Варна, се обяви срещу статуквото в ОбС

В работата си ще отстояват три основни приоритета

По материала работи: Слав Велев
ДБ – Варна, се обяви срещу статуквото в ОбС

За опозиция на статуквото в Общинския съвет в морската столица се обяви Демократична България – Варна. По думите на д-р Митковски в Общинския съвет във Варна се е оформило странно мнозинство.

 

В това мнозинство са политически партии, които нямат нищо общо помежду си като идеология, но явно имат много общо като икономически интереси.“ Това каза на пресконференция д-р Ивайло Митковски общински съветник от ДБ - Варна. По думите му управляващото мнозинство е съставено от ГЕРБ, БСП, СДС, Воля, БЗНС „Стамболийски“ и приятели, което според него показва, че това мнозинство няма нищо общо със заложените им идеи, и идеали. „Показва, че ГЕРБ и БСП са двете страни на една и съща монета, че те не могат да бъдат алтернатива един на друг, че са създадени от едни и същи центрове и между тях няма противопоставяне“, каза д-р Митковски, обявявайки ДБ за единствената алтернатива на статуквото в ОбС - Варна.

 

За монолитно общество в Общинския съвет говори и Стела Николова – кандидат за кмет на Варна на последните местни избори. „Не съм си представяла, че хора, явяващи се на избори като опозиция, след това гласуват на сесия на ОбС с мнозинството“, каза Николова, изразявайки  убеденост, че оглавяването на комисиите в Общинския съвет е резултат на предварителни договорки.

 

Относно приоритетите на ДБ - Варна Стела Николова заяви, че на 5 декември т.г. е внесено предложение от тяхна страна до кмета на Варна „Да поиска от премиера Бойко Борисов средства за построяване на втори мост във Варна, който трябва да изведе транзитния трафик на града и да разтовари Аспарухов мост, който да остане само за варненци. Тъй като г-н Борисов ще разпределя 3 млрд. излишък, с който така се гордее, ние смятаме, че кметът на Варна, който е от управляващото мнозинство, трябва да направи нужното да има пари за този така важен проект“.

 

Като втори приоритет Стела Николова изтъкна „Общинският съвет да приеме концепция по дълга на общината след анализ на истинските задължения и консултации с независими експерти извън общинската администрация.“ 

 

Презастрояването на града е третият приоритет на ДБ – Варна, обяви Стела Николова. „Ще държим за промяна на показателите но ОУП като плътност и височина на застрояване, както и за запазване на зелените площи с изготвяне на истински зелен интерактивен регистър“, каза Николова и обяви сега действащия зелен регистър за формален.

 

„За постигане на нашите приоритети не можем да разчитаме на сегашното мнозинство нито на т.нар. опозиция и ще се опитаме да активираме гражданска позиция и гражданска активност в тази насока, както и мнението на експерти“, уточни Стела Николова.

 

По този повод д-р Митковски изтъкна липса на управленски капацитет и експертиза в новия Общински съвет. Той посочи като пример председателите на две важни комисии – Архитектура и Култура, оглавени според него от хора, които не притежават необходимите познания за ресорите, които са им поверени да ръководят.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

 

Коментари

Новини Варна