IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Политика
13:32 | 12 февруари 2020
Обновен: 18:23 | 27 март 2024

Янко Станев: Моралът на управлението е като хоросана в стената

Трябва да си много черноглед, за да кажеш, че Варна е същата както преди, казва зам.-председателят на Общинския съвет в морската столица

По материала работи: Борис Проданов
Янко Станев: Моралът на управлението е като хоросана в стената

Бюджетът на един град е като бюджета на едно семейство. В него трябва да има всичко, което е приоритет за семейството, но едновременно с това да съдържа и ангажираност към средата, в която живее. Бюджетът на Варна е балансиран и предизвикателен, тъй като се опира на законовите рамки и едновременно с това на необходимостите за града. Това каза в предаването „Европейска Варна“ по тв „Черно море“ зам.-председателят на Общинския съвет във Варна д-р Янко Станев.

 

„Във формирането на бюджета участва на практика цялата активна варненска общественост. Предложенията се отчитат на кметовете на райони и кметства, директорите на дирекции, директорите на бюджетни звена, обществените и консултативните съвети, НПО и т.н. Не на последно място този бюджет се формира и на база ангажиментите, които политическите лидери дават към избирателите си по време на предизборни кампании. Безотговорно е да обещаваш нещо, като предварително не си го съобразил с евентуалните възможности на общината“, заяви Янко Станев.

 

По думите му изискванията на всички сектори са почти винаги два пъти по-големи отколкото възможностите, но в политически план партиите и политическите лидери трябва да дават реалистични прогнози, които да са опрени на прогнозите за бюджетите в следващите няколко години, кредитните рейтинги, кредитните инструменти, които могат да се ползват, и т.н. „Всичко това е разликата между отговорното отношение и неотговорното. Така е и в семейството – планирате, че имате 2500 лв. месечен бюджет, но изведнъж решавате, че ще изхарчите 2 400 лв. за оперативно-текущи разходи. Остават 100 лв. – никакъв резерв. И изведнъж в края на месеца трябва да платите 140 лв. някакви такси и нямате възможност. Същото се получава и с бюджета, но това вече касае 350 000 души.

 

Дори в желанието си да бъдем по-добри и да развиваме по-добре обществените и икономическите процеси, трябва да бъдем максимално сериозни при анализите. Тогава, когато сме направили точния анализ на база данните, това, което обещаваме, ще бъде много реалистично и ще можем да работим за оптимизиране на тези приходи и на разходите след това.

 

Смятам, че община Варна от доста време се справя изключително добре в тази сфера. Има много добри финансисти и анализатори и по тази причина бюджетите винаги са балансирани. Що се отнася до изразходването на средствата, контролите трябва да се залагат още при формирането на бюджета. Не мога да гласувам за нещо, което се предлага и е много хубаво, но има спорен момент в него“, категоричен е Янко Станев.

 

Контролът за разходване на средствата, уточни той, от една страна е на община Варна и нейните контролни звена, но, от друга, на държавните звена. „Лично аз смятам, че има какво още да работим в тази посока. Местният бюджет е един от най-мощните регулатори за развитие на малкия и средния бизнес. Той създава икономическата среда, в която се развива този бизнес, а заплатите ще се повишат тогава, когато се създаде икономическа среда. Това се опитваме да направим в община Варна и програмите са заложени“, отбеляза Станев.

 

Според него и всички партии заедно трудно биха достигнали капацитет да направят това, което народът иска. „Хората искат да живеят добре. За да живеят добре, трябва да има по-висок БВП, т.е., и те да работят повече, трябва да има по-високи доходи на населението, от там икономиката се завърта, а за град като Варна, който е локомотив на цяла Североизточна България, е с още по-голямо значение. Има какво още да се работи в тази посока, но за мен най-важно е, че пътят, по който се движим, е правилен. Трябва да си много черноглед, за да кажеш, че Варна е същата, както преди 6-7 години, или дори преди 4. Градът се развива, но имаме много да догонваме. Борим се с това да направим сериозното темпо и да държим вярната посока. Плуваме в море с поне 2-3 бала вълнение. Моралът на управлението е като хоросана в стената – стена само от тухли, като я бутнеш, пада. Ако има и хоросан – не пада“, казва д-р Станев.

 

Мариана Стойкова

 

Целият разговор в студиото, с водещ Емил Дамянов, може да видите тук:  "Европейска Варна" , 10.02.2020

 

Коментари

Новини Варна