IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Политика
10:42 | 31 март 2020
Обновен: 06:58 | 22 февруари 2024

Коронавирусът замрази бизнеса с имоти за краткосрочен наем у нас

Ограниченията за свободно движение забавят работата на брокерите, но тя не е напълно спряла

По материала работи: Ставри Таргов
Коронавирусът замрази бизнеса с имоти за краткосрочен наем у нас

Бизнесът с отдаване на имоти за краткосрочно ползване в България на практика е преустановил работа заради коронавируса, сочи анализ на платформата Оцениме.бг.

 

Собствениците, отдаващи жилищата си чрез платформи като Airbnb, споделят, че въпреки намаленията, които са предложили, отменени резервации е имало още през януари. Масова отмяна на резервации е започнала в началото на март. От платформата обявиха, че при отказ на резервация не се взема комисиона на клиентите и се възстановява цялата сума.

„Възможно е значителна част от апартаментите, които досега са били предлагани в платформата, да бъдат отдадени за средносрочен наем. Това може да се отрази на пазара на наеми и най-вече на неговия средновисок сегмент, където се намират повечето от апартаментите, отдавани в Airbnb“, пишат авторите на анализа.

 

В същото време наемателите и купувачите са в режим на изчакване. С обявяването на 14-дневната карантина се преустановиха и огледите на жилища. Експерти предвещават, че това е само пауза в сделките и те ще се случат на по-късен етап.

 

Ограниченията за свободно движение забавят работата на брокерите, но тя не е напълно спряла. Сключените предварителни договори за покупко-продажба би трябвало да се смятат за спешни и могат да бъдат реализирани, се посочва в анализа.

 

Кризата с коронавируса и нейните икономическите последствия вероятно ще се отразят пагубно и на част от агенциите за недвижими имоти. Очаква се компаниите, които не са достатъчно добре подготвени и не искат да променят начина си на работа да фалират.

 

По-рано този месец председателят на Управителния съвет на Национално сдружение “Недвижими имоти” (НСНИ) Добромир Ганев прогнозира пред Investor.bg, че това ще изчисти бранша от некоректни компании, които използват фалшиви обяви и други некоректни практики.

 

В световен мащаб веригите за доставка на материали и продукти за строителството са нарушени. В САЩ има прогнози, че при продължителна криза това може да намали темповете на изграждане на жилища и може да се стигне до недостиг на жилища в някои райони. Не е изключено COVID-19 да се отрази по сходен начин на имотния пазар в България, пишат авторите на анализа.

 

Те посочват, че в световен план несигурността на жилищния пазар при предишни пандемии като испанския грип през 1918 г. и огнището на ТОРС през 2003 г. се е проявявала по-скоро като спад на броя на трансакциите, а не толкова като големи ценови движения.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна