IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Политика
11:34 | 1 април 2020
Обновен: 22:08 | 23 април 2024

Тестват в 2 болници всички депутати и служители в парламента за COVID-19

Хасан Адемов от ДПС е дал положителна проба

По материала работи: Борис Проданов
Тестват в 2 болници всички депутати и служители в парламента за COVID-19

Започва тестване на всички депутати и служители в парламента за коронавирус. Мярката се налага, след като стана ясно, че депутатът от ДПС Хасан Адемов е с положителна проба за COVID-19. Те ще бъдат тествани в две столични болници. 

 

На днешния брифинг на Националния щаб за борба с коронавирусната инфекция проф. Венцислав Мутафчийски допълни: „Групата, която ще се изследва, ще се подаде от госпожа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание."

 

Епидемиолозите ще направят проучване депутатът (Хасан Адемов) какви са най-близките му контакти и ако има от тях и журналисти", ще бъдат тествани.

 

По отношение на мерките, които са взети в сградата на Народното събрание проф. Мутафчийски обясни: „Има процедура, която се спазва - прави се дезинфекция на самите сгради и помещения. Тя се прави всеки ден в Народното събрание, както и в Министерския съвет, както и в болниците, както и в случаите, където са установени коронавирус инфектирани...

 

Народното събрание от миналия петък не работи, така че не става въпрос за това, че въпросния депутат е бил току-що на работа там и са подложени на риск тези, които дават пресконференция и съответно тези, които работят в сградата".

 

Не е необходимо целия парламент да бъде поставен под карантина, подчерта ръководителят на Щаба: „Депутатите ще бъдат днес тестувани, след което се установяват лицата в най близък контакт. Става въпрос за лице, което е било за последен път на работа последния петък. След което, ако дадат отрицателни резултати, ще продължат да работят.... Ако са отрицателни, те ще продължат работа ние не може да закрием държавата по този принцип".

 

Очаква се днес да започне и изследването с т.нар. бързи тестове. На него ще се подложат 1000 души, а сред първите тествани ще бъдат служители на МВР.  Причината да бъдат избрани именно полицаи е, че те продължават активно да ходят на работа и съответно да контактуват с голяма част от обществото.

 

Специалистите уточняват, че на това тестване не трябва да се гледа като на масово, но целта е да се провери има ли имунитет сред рисковите групи. В бъдеще с тези тестове ще бъдат изследвани и други групи от българското население.

 

КРОСС

 

Прочетете още: Цвета Караянчева: Депутат е заразен с коронавирус

Коментари

Новини Варна