Пловдивският митрополит Николай разпореди Цветница и Великден извън храмовете
Ще се следи и за спазването на разстояние между вярващите
Публикувана: 7 Apr 2020 | 12:08

Пловдивският митрополит Николай издаде разпореждане за отбелязването в църквите на християнските празници Цветница, Великден и по време на Страстната седмица.

 

Освещаването на върбовите клонки ще се извърши в навечерието на Цветница, след празничната вечерня. Раздаването на върбовите клонки ще става в двора, а не вътре в храма, като трябва да се осигури дистанция между богомолците.

 

На Велики Четвъртък няма да има общ маслосвет, а само помазване на желаещите миряни, съобщава КРОСС.

 

На Велики Петък Плащеницата, която се поставя в средата на храма за поклонение, ще бъде с найлоново или PVC покривало, като след всеки богомолец трябва да се почиства с дезинфектант.

 

Ще се следи и за спазването на разстояние между вярващите.

 

В нощта на Възкресение Христово, да бъдат спазени всички изисквания в Синодалното окръжно писмо, гласи още разпореждането на митрополите Николай.

 

В деня на Възкресение Христово, когато се полага отслужването на т. нар. Второ Възкресение, всеки свещеник храма ще отслужи службата в храма си. Поздравът на свещениците към миряните в Пасхалните дни ще става от солея, без изнасянето на кръста, Евангелието и иконата на Възкресение за поклонение, се казва още в разпореждането на дядо Николай.

 

По време на празниците Вход Господен в Йерусалим, Велики Петък и Възкресение Христово - продажбата и паленето на църковните свещи ще се осъществява пред храмовете, като се осигурява дистанция между хората.

 

Прочетете още: Учители и родители ще работят заедно с най-малките възпитаници на варненските детски градини

Още от: Политика

Коментари ( 0 )