Томислав Дончев към Румен Радев: Когато двама се карат, виновен е по-умният
"Да не се бърка раздаването на мартеници със сложната логистична задача в периода на пандемията", каза вицепремиерът
Публикувана: 7 Apr 2020 | 14:35

Няма да отговаряме на нападките, а ще внесем яснота. Това заяви на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерския съвет. "Когато двама се карат, виновен е по-умният", припомни Дончев цитат от Гьоте.

 

Той изтъкна, че в последно време се използват военни термини, но поясни, че не знае дали това е добре.

 

"Да не се бърка раздаването на мартеници със сложната логистична задача в периода на пандемията", каза Дончев.

 

"Горд съм с българския бизнес, че сме способни да произвеждаме, щом други държави разчитат на нас", заяви вицепремиерът.

 

Той напомни, че няма новобранци тук и припомни няколко команди, които днес използва държавният глава Румен Радев: кръгом, бегом марш. "Армейските команди се подават от висшите към по-низшите, за да извършват прости, механични команди. Но тук няма новобранци. А и не е ясно коя команда трябва да изпълняваме - тази от 3 март, тази за сваляне на извънредното положение или какво", коментира той.

 

"Всичко ми прилича на една команда в армията, която трябва да унижи другите", допълни Дончев.

 

Ще си позволя един призив към господин президента: "Да гледа собствената си препоръка". "Нека се смирим", каза вицепремиерът.

 

"Към момента, разпределени са защитни маски за специализиран персонал, защитни маски за многократна употреба, специализирани облекла, облекла за многократна обща употреба, защитни очила, защитен шлем, спирт, гел за дезинфекция. Предстои да бъдат разпределени 1 милион ръкавици, 650 предпазни облекла, 19 000 броя предпазни маски и 4000 броя предпазни шлемове", заяви и главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - МВР. 

 

Ген. Мутафчийски обясни, че първият етап е започнал от първата положителна проба до 100-тната положителна. 

 

"Едновременно с втория етап се зареждаха всички болници, спешните медицински служби, гранична полиция, чиновниците в учрежденията с чести срещи. Всичко беше фокусирано най-вече върху лекарите, защото се опасявахме, че няма да можем да поемем броя на пациенти.

 

През това време заработиха лабораториите, със заповед на министъра се разшири кръга, а вече работят лабораториите в Плевен, "Пирогов", столичното РЗИ, "Софиямед". Предстои откриването на лабораторията в Пловдив, което разширява възможността за тестването на населението", обясни шефът на Националния кризисен щаб за борба с коронавируса у нас. 

 

Още по темата: Президентът вече е дарил заплатата си, призова за бързи мерки

Още от: Политика

Коментари ( 0 )