IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Политика
16:21 | 1 юли 2020
Обновен: 22:07 | 18 април 2024

Мария Габриел: Основни цифрови умения за 70% от европейските граждани в активна възраст до 2025 г.

Европейското образователно пространство е в основата на новата програма за умения

По материала работи: Ставри Таргов
Мария Габриел: Основни цифрови умения за 70% от европейските граждани в активна възраст до 2025 г.

Днес Европейската комисия публикува Европейската програма за умения, насочена към осигуряване на уменията и компетентностите на хората в активна възраст, необходими за бъдещите работни места. Тя се съсредоточава върху партньорството с държавите членки, бизнеса и социалните партньори за мобилизиране на колективни действия и инвестиции за предоставяне на възможности на хората за развитие на уменията им през целия живот.

 

 

„Приветствам пакета от действия, които стратегически насочват инвестициите в богатството на Европа – хората и техните умения. Кризата, предизвикана от коронавируса, е предизвикателство, но предоставя и възможност да бъдат ускорени
процеси, свързани с необходимостта от придобиване на нови умения, с цел по-бърза адаптация към новите реалности и изискванията на бъдещите работни места“, коментира българският еврокомисар Мария Габриел.

 

 

Пакетът се състои от 12 действия, които целят да подпомогнат държавите членки в усилията им за подобряване на уменията и квалификация на хората в активна възраст през следващите 5 години. „Във всички сектори на икономиката имаме таланти и е важно да насърчим тяхното развитие, така че да имаме наша европейска „верига на талантите“.

 

За тази цел са необходими колективни действия, секторно сътрудничество и мобилизиране на всички налични финансови инструменти, в подкрепа на хората за достъп до обучение през целия живот и усъвършенстване на уменията за намиране на работни места. Диалогът ни с европейските граждани ще подпомогне стратегията да се превърне в реализирани инициативи, така че уменията да водят до работни места“, заяви българският еврокомисар.

 

 

Програмата за умения се базира на Цифровата стратегия за Европа, новите стратегии за промишлеността и малките и средни предприятия (МСП). Предложен е европейски „пакт за умения“, който  цели подготовка на кадри и заетост в стратегически сектори, каквито са здравеопазването, строителството, автомобилния и транспортния сектор, туризма.

 

Действията са свързани с редица водещи инициативи в ресора на българския еврокомисар Мария Габриел. Сред тях са превръщането на европейското образователно пространство в реалност и укрепването на научноизследователското пространство.  Взети заедно, двете инициативи ще подпомогнат подхода на учене през целия живот и укрепване
сътрудничеството с бизнеса за осигуряване на новите работни места.

 

 

Мария Габриел отбеляза, че 56% от хората в активна възраст в Европа притежават основни цифрови умения. С предложените мерки се цели увеличаването им с 25% до 2025г. Насърчаването на уменията в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката, включително сред жените, е също така от решаващо значение за работа
с новите технологии и изкуствения интелект. Актуализирането на плана за действие за цифрово образование ще допринесе за цифровия преход на нашите икономики и общества.

 

 

Новост е предложението за европейски действия за насърчаване на уменията в предприемачеството. В тази връзка комисарят открои приносът на програма „Еразъм+“, като отбеляза, че 27% от бюджета на програмата е свързан с мобилност за професионално обучение, развитие на умения, включително предприемачески.

 

 

Мария Габриел обърна внимание върху връзката между образование и бизнес. „Важно е да имаме повече възможности за малките и средни предприятия (МСП) за обучение и квалификации на работещите в тях. Чрез изграждане на 50 центъра за високи постижения в професионалното обучение в Европа, целим да подпомогнем както младите хора, така и хората в активна възраст за повишаване на тяхната квалификация и за преквалификация.

 

Инициативата ми за европейските университети ще допълва тези центрове чрез изграждането на мрежи между академичните среди и бизнеса за предоставяне на специализирано обучение“, заяви Мария Габриел.

 

 

Българският еврокомисар изтъкна, че е важно да бъдат мобилизирани всички налични инструменти в рамките на многогодишния бюджет на ЕС и инструмента за възстановяване.

 

Това са програмите „Еразъм+“, Хоризонт Европа, Европейският социален фонд плюс, програма „Цифрова Европа“ и други програми на ЕС, при осигуряване на подходящо взаимодействие, с цел максимално въздействие при постигане на набелязаните цели.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна