БСП - Варна: Общинският съвет се събуди, за да не се разпадне заради бездействие!
Червените съвеници са против прокарването в спешен порядък на специфични сделки и решения, без възможност за обективен, професионален и квалифициран анализ
Публикувана: 10 Jul 2020 | 10:37
Снимка архив

Актуалните и важни към настоящия момент проблеми на община Варна според съветниците от БСП не присъстват в дневния ред към поканата за предстоящото заседание на Общинския съвет на Варна, което се свиква в края на законовия срок, след който трябва да се провеждат нови избори заради пасивност на органа – 13-14 юли 2020г. /срокът е 15.07.2020г/.

 

Това се казва в становище на общинските съветници от БСП - Варна, за предстоящата сесия.

 

Според управляващите приоритетни са други въпроси, а не аварията  във Варненското езеро, проблемите в инженерната инфрактуктура особено в частта за канализационно-отводнителната система на уличната мрежа, текущото изпълнение на бюджета.

 

В проекта за дневен ред са документи, искания, преписки и какво ли още не с дати от началото на 2019г. до сега.  Видимите и търсени от мнозинството резултати са свързани с масирано и целенасочено намаляване на собствеността на общината по най-различни начини: продажби на имоти на будещи изненада „пазарни“ цени, прекратяване  на  съсобственост  с общината.

 

Общинската икономика се гледа на парче.. Неясно как се трансформира  вече агонизиращото дружество „Обреди“ ЕООД, което до преди 5-6 години беше изключително печеливше общинско дружество, ликвидират се дружества, прекратяват се договори с неясно съдържание, но носещи тежки деловодни номера, предлагат се за сключване договори с разни деловодни номера.

 

Променят се общински наредби, отпускат се пари, дава се съгласие за поемане на дългосрочен общински дълг...
За 9-те дни от началото на месец юли на съветниците са изпратени по електронните пощи само в предмета на комисия „Финанси и бюджет“  36 писма,  а на комисия „Собственост и стопанство“ – 111, като във всяко има по много приложения..

 

Насрочването на комисиите „от днес за утре“ и изпращането на материалите за тях в същия срок не може да обезпечи необходимата качествена работа по тях. Обективно прочитането на такъв обем специализирана информация  изисква време, а за анализа му  понякога са необходими и допълнителни консултации, проучвания, подготовка..

 

Т.е., работата на цялата общинска администрация за период от около година и половина всеки съветник трябва да обработи за около 7-10 дни и да вземе отговорно пред варненци решение с начина си на гласуване.

 

Числата показват, че в предвидените два дни за провеждане на заседание на Общинския съвет – 13 и 14 юли само в точката на комисия„Собственост и стопанство“  ще се разглеждат 118 подточки, а в тази на „Финанси и бюджет“ – 27.

 

Интересен факт е, че дори и в късните часове на нощта продължават да пристигат нови и нови материали, вече в точка „Разни“ поради законова невъзможност да се включат където трябва.

 

Пасивността на съветниците, които коментираха в медиите, че са опозиция на управлението на ГЕРБ, а не подкрепиха искането на съветниците от БСП за извънредна сесия, поради което не се събра нужният брой съветници за нея,  доведе до рязкото събуждане на управляващите  - ГЕРБ и компания в края на законовия срок за разпускане на Съвета..

 

Прокарването в спешен порядък на толкова специфични сделки и решения в горещото юлско време без възможност за обективен, професионален и квалифициран анализ, но все пак в законовите срокове и съгласно законовите процедури,  в областта на правото  се нарича злоупотреба с права, завършва становището.

 

Черно море

 

Коментари ( 0 )