IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Политика
12:20 | 10 юли 2020
Обновен: 02:39 | 28 март 2024

ГЕРБ - Варна, с нов пакет от мерки в подкрепа на бизнеса

Те включват облекчения за туристическия данък, такса смет, тротоарното право и други

По материала работи: Ставри Таргов
ГЕРБ - Варна, с нов пакет от мерки в подкрепа на бизнеса

Отлагане на плащането на туристическия данък до 15.11.2020 г.; осигуряване на законова възможност за хотелиери, собственици на заведения и всички лица, подали декларация за броя на съдовете за сметосъбиране/по чл.19 от общинската Наредба/, да я коригират и подадат отново до 31 юли т.г. , с цел 50% редуциране на такса смет; намаляване с 40% на таксата за ползване на тротоарна площ и улично платно от 14.05. до края на 2020 г., с цел облекчаване на собствениците на заведения за обществено хранене, цветари, ползвателите на временно преместваеми обекти и други представители на малкия и среден бизнес във Варна.

 

Това са част от новите мерки в подкрепа на бизнеса в морската столица, които са внесени в ОбС от съветници от ПП ГЕРБ - Варна, съобщи Бранимир Балачев, председател на групата на ГЕРБ в ОбС - Варна, и председател на постоянната комисия "Финанси и бюджет".

 

Днес предложенията ще бъдат разгледани на заседание на комисията.

 

"Това са мерки, които са важни за развитието на туризма и огромното му стратегическо значение за икономиката на морската столица и влиянието му върху всички останали отрасли, мерки, които са в подкрепа и на дребния бизнес", коментира Бранимир Балачев, като допълни, че предложенията са обсъдени с представители на бранша и с кмета на морската столица Иван Портних.

 

На днешното заседание на постоянната комисия "Финанси и бюджет" предстои да се гласува и предложение на председателя на ОбС Тодор Балабанов в помощ на таксиметровите превозвачи, които са сериозно засегнати от извънредното положение.

 

То предвижда отмяна на таксите за издаване на разрешително и холограмни стикери в размер на общо 45 лв. Новите мерки в подкрепа на бизнеса в условията на COVID-19 са част от поредицата решения, предприети от местната власт във Варна.

 

Още в началото на пандемията заради строгите карантинни мерки гражданите бяха освободени от редица такси - за детски градини и ясли, за кратковременно паркиране в „Синя зона”, от пазари, тържища, тротоарна площ, улично платно, вендинг автомати на открито и др.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна