Христо Иванов поиска обстойни проверки на ТЕЦ "Варна" и Пристанище ТЕЦ - Езерово
Той изпраща втори сигнал до прокуратурата с изрично настояване да провери изложените от него факти
Публикувана: 14 Aug 2020 | 14:49

В изявление пред медиите днес от Варна Христо Иванов поиска от министерство на енергетиката, АДФИ и Специализираната прокуратура да направят обстойни проверки на работата на ТЕЦ “ВАРНА” ЕАД, както и на обстоятелствата около работата на Пристанище ТЕЦ-Езерово, собственост на Ахмед Доган.
 

Иванов посочи, че анализ на обществените поръчки на ТЕЦ “Варна” показва, че мощностите на теца изобщо не са били в състояние да оперират, а ТЕЦ-ът е получил лиценз за опериране на ГАЗ едва юли тази година, от което следват съмнения, че досега не са оперирали на газ, откъдето пък следват съмнения, че са оперирали на въглища и не са спазвали нормите за чистота на въздуха.
 
 
“Тази железария изобщо не е могла да работи. Проблемът е, че през това време сме платили за студен резерв 54 млн. на Доган” - заяви Иванов пред журналисти.
 

Той подчерта, че днес изпраща втори сигнал до прокуратурата с изрично настояване да провери изложените от него факти.
 

“Аз продължавам да не съм наясно те какво проверяват. Дали ще проверяват положението в ТЕЦ “Варна” или ще продължат да проверяват движението на собствените си преписки и анатомията на собственото си затваряне на очи за това, което се е случвало със студения резерв.”
 

Иванов подчерта, че подава искане към министъра на енергетиката да назначи проверка на текущото състояние на мощностите, която проверка е наложително да бъде направена преди планираните ремонти, за да се установи дали изобщо тези мощности са били в състояние да оперират в рамките на договора за студен резерв, плащан от държавата.
 

Христо Иванов изрази очакването си, че след проверката ще се окаже, че “щедро и безвъзмезно сме подари тези милиони на д-р Доган” и припомни публичното признание на Валери Симеонов, че размерът на плащанията по студения резерв досега са били десетократно завишени.
 

“Платили сме десет пъти повече за нещо, което не може да работи и българските държавни власти са си затваряли очите.”
 

Освен незабавна проверка Иванов поиска и оставката на Министър Петкова, която по думите му си е затваряла очите за всичко това, като най-малкото е пропуснала да назначи необходимите проверки.
 

“ТЕЦ “Варна” не просто е възможност да се усвоят пари по линия на студения резерв, всъщност д-р Доган си е купил пристанище Варна и това става със съдействието на държавата и финансирането от джоба на гражданите.”
 

Иванов описа как държавата е съдействала на Доган чрез споразумение, с което на практика подарява на Доган ползването на държавна инфраструктура, благодарение на което той може да има пристанище. Държавата също така отпуска 350 млн. за удълбочаване на езерото, за да може да достигат контейнерни кораби до пристанището на г-н Доган.
 

За да илюстрира услужливостта на държавата спрямо г-н Доган, Иванов припомня, че лицензът за опериране на пристанището е получен от Доган на другия ден, след като той влиза със 70% собственост във фирмата, която държи ТЕЦ “Варна”.
 

“Заявката, което прави от името на Доган шефът на ТЕЦ “Варна”, бившият министър на транспорта в правителството на Орешарски, г-н Папазов, е те да усвоят около 80% от досегашния капацитет на пристанище Варна - което се равнява на около 50 млн. лв. годишно - един приход, който който държавата съдейства на Доган, за да го изсмуче от държавното пристанище и да го прибере за себе си.”
 

Иванов допълни, че зоната на старото пристанище приоритетно попада в сферата на интереси на бившата СИК:
 
 
“Така че много хора са щастливи и все за наша сметка. Големи подаръци прави Бойко Борисов.”
 

Сигналът на Иванов до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) цели да разбере защо са отпуснати, и то без обществена поръчка тези 350 млн. за руската дълбачка, и защо кейовата стена е отпусната без концесия.
 

Не просто разказваме истории, предприемаме конкретни действия - заяви Иванов.
 

“За мен ефект ще има, не просто когато изведнъж разни уплашени държавни служители от сорта на кмета на Бургас и тоя и оня министър вземат да видят това, което всички от години знаят, а когато за това се понесе политическа и наказателна отговорност.

 

Всички тези хора трябва да бъдат разследвани за корупция, защото няма никакво съмнение, че цялото това обслужване на Доган от български институции се случва в рамките на голямата необявена коалиция на Бойко Борисов с Доган и Пеевски. Затова искаме оставка”, съобщава още Христо Иванов.

 

Черно море
 

 

Коментари ( 0 )