IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Политика
13:57 | 18 септември 2020
Обновен: 13:19 | 23 април 2024

Обявяват 22 септември за "Ден без автомобили" във Варна

Всеки може да се включи с велосипеди, тротинетки, ролери, пеша и с добро настроение в празника, който ще се проведе от 10 до 19 ч. на улица "Преслав"

По материала работи: Ставри Таргов
Обявяват 22 септември за  "Ден без автомобили" във Варна

На 22.09.2020 г. Сдружение  "Варна - Европейска Младежка Столица” за четвърта година организира  "Ден  без автомобили " с подкрепата на община Варна, КАТ, ОД на МВР,  програма "Европейски корпус за солидарност" и много други сподвижници.   

 

В тази година на неочаквани обрати да се акцентира върху здравето и дейностите на открито е по-важно от всякога! Част от насърчаването на устойчива градска мобилност е и предоставянето на повече пространства за пешеходни зони.

 

Варненци и гостите на града могат да се включат с велосипеди, тротинетки, ролери, пеша и с добро настроение в празника, който ще се проведе от 10.00 до 19.00 на улица  "Преслав ".

 

Зоната ще бъде затворена за движение на автомобили в тези часове и ще има демонстрации, атракции, работилници, танци, спортни уроци, споделено пътуване с електрически тротинетки, и много други дейности, които насърчават придвижването в градска среда без автомобил.

 

Инициативата е част от Европейската седмица на мобилността. През 2020 тя се провежда под мотото "Нулеви емисии, мобилност за всички". "Ден без автомобили" предоставя възможност за експериментиране с нови модели на движение и устойчив транспорт.

 

Правенето на улиците по-достъпни за пешеходци и колоездачи, предприемането на мерки за успокояване на моторизирания трафик води до осезаеми икономически ползи, повишава привлекателността на градската среда и увеличава безопасността на придвижване.

 

По време на събитието ще бъдат представени и идейни проекти целящи градът ни да преосмисли пространствата си и да въведе дългосрочни мерки в полза на хората, създавайки зони за активен градски живот на безопасно разстояние. Два от тях са безопасна пешеходна крайбрежна алея и зона 30 км/ч в града.

 

По време на извънредното положение тази година Крайбрежната алея “Капитан Георги Георгиев” беше затворена за движение на автомобили за близо месец, именно, за да даде възможност на хората да ползват зоната за спорт, отдих и възстановяване.

 

Мястото стана изключително красиво и приятно, с чист въздух, без изгорели газове и напълно безопасно. Екип от архитекти и инженери предложиха на община Варна този участък да остане постоянно затворен за коли, за да получат варненци едно прекрасно пространство посетено и от семейства и деца, безопасна панорамна морска алея за разходки, спорт и забавления, където и клиентите на заведенията да се наслаждават на гледката на морето а не на колона паркирани автомобили.

 

Мярката "30 км в час", включена в директива "Vision zero" на Европейската комисия е предназначена да подпомогне подобряването на средата за живот в градовете и намаляването на вредните емисии.

 

Голям брой градове по света вече я прилагат в централните си и резиденциални зони.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна