Посланик Роб Диксън: Разбирам защо толкова много британци са избрали Варна за свой дом
Стотици английски студенти учат в морската столица
Публикувана: 29 Sep 2020 | 13:14

Кметът на Варна Иван Портних се срещна днес с посланика на Великобритания у нас Н. Пр. д-р Роб Диксън.

 

Варна е вторият извънстоличен град, в който посланикът прави официално посещение след връчване на акредитивните си писма.
 

По време на разговорите кметът запозна своя гост с проектите за развитието на Варна – с потенциала на образователната система, като част от визията „Варна - Град на Знанието“, с идеите за преместване на пристанищната инфраструктура и социализирането на освободената територия, с изграждането на нова индустриална зона.

 

Подчертана бе и добрата логистика на морската столица, тъй като Летище Варна поддържа 31 целогодишни дестинации.

 

Иван Портних припомни, че Варна поддържа добри контакти с Ливърпул, а делегация от морската столица е била запозната на място с модела на Квартала на Знанието (The Knowledge Quarter) - за насърчаване на иновативни индустрии чрез развитие на образованието и науката. Специално внимание е било отделено и на интегрирането на местното пристанище в градската среда.
 
Роб Диксън изрази задоволство от добрите взаимоотношения между България и Великобритания и каза, че част от работата му се изразява именно в създаването на партньорства. Той подчерта, че Варна е чудесен град и приветства активното сътрудничество с Ливърпул.

 

По време на разговорите бяха коментирани и въпроси, свързани с екологията и чистотата на въздуха. Посланикът запозна кмета с приоритетите на Великобритания по повод 26-тата конференция на Обединените нации за климатичните промени, която ще се проведе в Глазгоу през 2021 г.

 

Кметът Иван Портних посочи, че общината има инфраструктурни решения за намаляване на вредните емисии от автомобили, подменен е съставcj на автобусите от градския транспорт, осигурени са условия за стимулиране на електромобилите в синята зона, работи се и по проект за осигуряване на алтернативен транспорт, на финала е и проект за нова пречиствателна станция за отпадни води в курорта "Златни пясъци".
 

Посланикът сподели, че разбира защо толкова много британци са избрали Варна и района за свой дом и благодари на кмета и общината за сътрудничеството при смяната на документи от британски граждани.

 

Кметът сподели, че се радва, че стотици британски студенти учат във Варна.

 

Черно море

Коментари ( 0 )