За футболисти на едро търсете Бразилия
Страната е най-големият износител на футболен талант в света
Публикувана: 16 May 2019 | 16:08

Клубният футбол по света е най-прекият път от една страна към друга, когато става въпрос за емиграция. Средно цели 21,4% от играчите в даден шампионат идват от чужбина, като единствено изключение правят Южна Африка със своите 15% чуждестранни футболисти. Но от къде идва най-големият износ на футболна работна ръка? Отговорът е много прост – Бразилия. Една публикация на CIES Football Observatory представя мащабно проучване, анализиращо миграцията в 98 държави и общо 147 нива на футболната йерархия.
 

През 2019 г. имаме 5% ръст в износа на футболисти на глобално ниво или иначе казано – извън родината си играят общо 13 383 души.
 

Цели 1330 играчи от Бразилия представляват страната си в 85 от 98-те първенства, които попадат в статистиката. Далеч зад тях са французите с 867 представители зад граница и аржентинците с 820. Съседна Сърбия също е сред лидерите в класацията, заемайки четвъртата позиция с 458 футболиста далеч от дома. Мястото на България не е известно, защото анализът включва само страни с поне 50 свои представители в чужбина.
 

Съотношението на футболисти зад граница спрямо населението на дадена страна е най-впечатляващо за Исландия. Малката европейска държава има популация от едва 338 349 души, 59 от които развяват родния флаг в чужда страна. Това прави един на всеки 5458 души. По този показател Бразилия не е в топ 20, тъй като страната има население от почти 210 млн.
 

Най-голям ръст в износа на футболисти отчитаме от Русия (24,7%). Пряка връзка за това има фамозното представяне на „братушките“ по време на Световната купа през миналото лято, когато те се добраха до ¼-финалите, отстранявайки по пътя си Испания. В другия край на таблицата поставяме Тринидад и Тобаго (-22,6%). Бразилия по този случай бележи ръст в износа на футболисти от 4,8%, което се равнява на 64 души повече.
 

Английската футболна йерархия приютява най-много чужденци от всички шампионати по света (728), следвани от Италия (636) и САЩ (575). В този показател България се появява на хоризонта, тъй като у нас играят общо 115 чужденци, концентрирани основно в грандовете Лудогорец, ЦСКА и Левски.
 

Bloomberg TV Bulgaria


Четете още: Звездата на Палас иска да напусне
 

Коментари ( 0 )