IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Спорт
09:52 | 3 юни 2020
Обновен: 14:51 | 27 март 2024

Наско Сираков трябва да плати 1 млн. лв. данък за акциите на Левски

Адвокат Ивайло Дерменджиев обясни ситуацията

По материала работи: Ставри Таргов
Наско Сираков трябва да плати 1 млн. лв. данък за акциите на Левски

Легендата на българския футбол Наско Сираков официално е собственик на мажоритарния пакет акции на Левски. Адвокатът по търговско право Ивайло Дерменджиев обясни, че новият собственик трябва да плати общински данък, равняващ се на 5% от стойността на акциите. Мажоритарният пакет представлява 86.6% от собствеността на клуба, съобщава "Гонг".


"Принципът на закона е, че такова имущество трябва да бъде облагано, дори и когато е получено безвъзмездно. Вторият признак е, че трябва да бъде заплатен данък от получателя на акциите. Номиналният капитал в случая е 26 милиона лева.

 

Съответните 87% са съответната част от тези милиони. Върху тях трябва да се плати този данък най-вероятно (1 125 800 лева)", обясни Дерменджиев.

 

Според него има и друга възможност. Ценните книжа могат да се предадат на новия собственик със споразумение срещу минимална сума.

 

Предишният държател Георги Попов, който избяга в ОАЕ, заяви преди джиросването, че собствеността ще бъде предадена на Сираков безвъзмездно.

 

Той сподели, че заедно с Васил Божков няма да настояват да им бъдат върнати вложените в клуба 25 милиона лева.

 

Още новини от лагера на Левски четете в Gol.bg

Коментари

Новини Варна