IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Спорт
12:48 | 30 юни 2020
Обновен: 13:28 | 28 март 2024

Валентин Милков: Скрих за премиите от „Галата-Варна“, за да плувам в Дивизия I в Америка

Варненецът остава записан със златни букви в историята на този спорт

По материала работи: Слав Велев
Валентин Милков, Снимка: Личен архив

От 6-годишен до заминаването му отвъд Атлантика, когато е на 21 г., остава непобедим в кроуловите дисциплини в България. Притежава стотици медали от национални и международни шампионати. Само в рамките на едно състезание триумфира с 11 златни медала, от които 10 индивидуални. Участник е на 5 европейски и 3 световни първенства.

 

Варненецът Валентин Милков, чието име остава със златни букви в историята на плуването, е първият български плувец, който печели квота за олимпиадата в Сидни през 2000 г. Отказва се от участие в игрите, защото заминава за Щатите, за да сбъдне мечтата си – да стане още по-добър плувец, пише ВарнаУтре.

 

„Не исках просто да бъда участник на олимпиада. Мечтаех да вляза във финал и да спечеля медал. През 2001 г. взех злато и сребърен медал от US Open“, споделя Милков. След това обаче съдбата му поднася неочаквана изненада. Разболява се тежко. „Не е сигурно дали тази болест или нещо друго накара нерва в дясната ми ръка да спре да работи. Мускулът в плешката засъхна. В края на 2002 г. ми предложиха да стана треньор в Университета на Индиана. От 2004 г., както и сега, мускулът продължава да не работи, но изравних норматива за олимпиада, и то на гръб. Това беше изключително постижение за мен. Отново отказах да отида на олимпиада. Дори и не споделих с българската федерацията, че имам изравнен норматив. Не исках да бъда турист на игрите. Не съжалявам за решението си“, искрен е Вальо Милков.

 

В навечерието на 80-ия юбилеен маратон „Галата-Варна“ той върна лентата на спомените, за да разкаже за своите незабравими участия. Валентин Милков е един от създателите на SwiMMinD – платформа за плувни приключения и анализи, базирани на изкуствен интелект. Международният олимпийски комитет награди SwiMMinD за иновации във видеоанализ в плуването. SwiMMinD удостоява маратона „Галата-Варна“ на почетно място в своята платформа.

 

„Много са нещата, с които можем да се гордеем като българи. Маратонът „Галата-Варна“ е едно от тях. Не само, че няма такова събитие в родната спортна история, но дори и в световната събитията от този род се броят на пръсти“, категоричен е участникът на световни и европейски по плуване. След като направил детайлно проучване, той установил, че по критерий последователност, начална дата (14 Август 1914 г.) и традиции в световен мащаб, „Галата-Варна“ се нарежда на 4 място. На първа позиция по тези критерии е маратонът „Селкие Хенли“ в Англия, който се е провел за първи път през 1892 г.

 

Варненецът изтъква, че, без активната намеса на деятели, родолюбци, „Галата – Варна“ нямаше да бъде това, което е: „За да просъществува този маратон, стоят имена, за които малко сме чували. Смятам, че Надя Парушева е сред тези хора, които близо 30 години влагат неуморни усилия да подкрепят и създават събитието. Нейното сърце бие за маратона“.

 

Преди време Милков прочел в статия, че за първи път в историята на плувния маратон „Галата-Варна“ участниците ще финишират на плажната ивица, а не на втора буна. Това събудило у него спомени за първото му участие в маратона през 1990 г. Тогава бил на 11г., а финишът – на прословутото рибарско мостче, което вече не съществува. „Спомням си, че в нашата възрастова група двамата най-добри плувци бяхме аз и Пейо. Плувахме заедно през цялото време. 1 км преди финала се спряхме и се запитахме къде точно трябва да финишираме. Разбрахме се да е на плажа. Когато финалната права приближи, аз спринтирах към плажа. Пейо изостана, но финалът се оказа на мостчето и аз останах втори“, връща лентата на спомените Милков.

 

Вече не помни колко пъти е плувал маратона, но е искрен, че винаги е участвал заради тръпката. „През 2016 г. няколко дни преди спортното събитие се разговорихме с колеги в София за маратона. Попитаха ме откога не съм плувал. Казах им, че близо 10 г. нямам повече от 500 м сумарно в басейн или море. Колегите ме предизвикаха, като ми казаха, че след като съм бил далеч от плуването толкова години, е невъзможно да го изплувам пак. Приех облога. Два дни след това аз плувах маратона! В началото тръгнах с челната група, водена от един големите български маратонци, Венцислав Айдарски“, разказва успелият плувец. 1 км преди финала и двата му крака се схващат. „Болката беше непоносима и постоянна. Поглеждах към спасителните лодки. В една от тях беше Адриана Прокопиева и ми викаше: „Давай, Вальо, давай…“ Макар и далеч от челната тройка, финиширах. Чувството беше несравнимо! От 1990 г. насам нямам спомен да е имало по-малко от 200 участници“, допълва Вальо.

 

Неотдавна той попаднал на материал с акцент, че спортното плуване по света умира. Категоричен е, че това може да се случи, само ако няма масов спорт! „Това, че плуват аматьори и професионалисти е страхотно. Единственият проблем е на организаторите при раздаването на наградите. Когато бях на 11г., ми подариха модерна кафе машина, а аз не пия кафе. Когато заминах за Америка, ми казаха, че ако съм спечелил и 1 долар от състезание, това ме прави професионалист. Аз бях спечелил доста повече от 1 долар само от маратона „Галата-Варна“. Американският треньор ми каза, че ако искам да си задържа стипендията и да участвам в състезания в Дивизия I в Америка, трябва да премълча спечелените пари от „Галата-Варна“, разкрива Милков.

 

Няма спомен да е плувал „Галата – Варна“ заедно с Петър Стойчев, но разказва, че е тренирал с него и се е състезавал с него в басейна.

 

„Петър Стойчев и маратонът „Галата-Варна“ са двете причини, които подбудиха у мен и у целия екип на Община Варна желанието да организираме първата Световна купа по маратонско плуване в България през 2009 г. Международната федерация по плуване FINA ни предостави награда за отлична организация. Надявам се скоро Варна отново да събере световния елит в маратонското плуване“, казва славният варненец.
 

Да станеш състезател и треньор в един от най-добрите университети в Америка не се случва често, дори и на най-даровитите плувци. Варненецът Валентин Милков го постига. В Щатите Вальо е рамо до рамо с легендарния треньор Каунсилман, който прави редица олимпийски и световни шампиони, включително Марк Шпиц.

 

Милков е помощник треньор на най-добрия селекционер за Америка през последните години – Рей Лууз, който създава плувните легенди Кинг и Коди Милър.

 

„Докато бях треньор в Индиана Унивърсити, тренирах лично Клаус Андерсон и Сергей Фесенко. И двамата са шампиони на Конференцията на големите 10, като Сергей е медалист от европейски първенства по плуване на 1500 м кроул. Специално заради мен той дойде да участва на Световната купа по маратонско плуване във Варна през 2009 г.“, разказва Милков.

 

Богатата визитка на шампиона допълват куп любопитни щрихи. Той се гордее, че е тренирал Мариам Бинладин – първата жена, преплувала река Темза, първата саудитка, преплувала Ламанша и Персийския залив.

Коментари

Новини Варна