„Ковид“ поколение шахматисти дебютира в турнир на морския бряг
Бъдещите гросмайстори се състезаваха отборно и в блиц турнири
Публикувана: 14 Sep 2020 | 13:42

Деца, получили първите си уроци по шахмат онлайн, бяха част от малките състезатели, които се включиха в шахматния фестивал, организиран в Санаторно-оздравителния комплекс „Камчия“ от Община Аврен и великотърновския шахматен клуб „Асеневци“.

 

„Шахматът не пострада от коронавируса колкото другите спортове, но изолацията се отрази и на нас. Прекратени бяха всички турнири и занимания в клубовете, ала ние направихме онлайн платформа и започнахме да преподаваме дистанционно.

 

Много от децата, които участват в турнира в „Камчия“ - като 6-годишния Макси, се учиха да играят шах пред компютъра.

 

Някои дори още не можеха да четат и пишат, но се научиха да разчитат и изписват шахматните кодове“, разказа Цвета Галунова, която заедно с Даян Нинов тренира малките шахматисти в клуб „Асеневци“.

 

За да се включат в празника на черно-белите фигури, край морето пристигнаха участници от 7 града в страната.

 

Бъдещите гросмайстори се състезаваха отборно и в блиц турнири, а шампионите в умния спорт Даян и Цвета успяха да победят всички деца, родители и представители на комплекс „Камчия“ в атрактивен сеанс на едновременна игра на повече от дузина дъски. Като на празник отличия имаше не само за победителите в турнирите, а за всички участници.

 

Черно море

 

 

Коментари ( 0 )