IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
12:24 | 15 май 2016
Обновен: 22:55 | 24 март 2024

ЕС спира субсидирането на Младежкия си оркестър

Предстоят протести на музиканти в цяла Европа

По материала работи: Ставри Таргов
ЕС спира субсидирането на Младежкия си оркестър

Ръководството на Младежкия оркестър на Европейския съюз алармира, че дейността на състава, в който свирят млади музиканти от всичките 28 страни-членки, ще бъде прекратена от 1 септември, защото Европейският съюз спира субсидирането.
Младежкият оркестър на ЕС съществува вече 40 години. Основан е по идея на Джой и Лайънъл Брайър през 1976 г. Той е бил ръководен през годините от музикалните директори Клаудио Абадо, Владимир Ашкенази, Бернард Хайтинк и Василий Петренко. Оркестърът е олицетворение на идеала за обединение и винаги е бил културен посланик на ЕС, а почетният му патронаж включва държавните глави на всички страни-членки и председателите на ЕК и на ЕП. В момента почетен президент на Младежкия оркестър на ЕС е Мартин Шулц.
През тази незаменима школа са преминали повече от 3000 млади таланти и немалко българи. В момента водач на виоловата група е Илина Илиева, която е зрелостничка в Националното музикално училище "Любомир Пипков“ в София. Тя отправя апел в социалната мрежа Фейсбук в подкрепа на петицията в интернет против закриването на състава.
Подкрепата си вече изразиха много влиятелни фигури на световната сцена. Берлинските филхармоници и техният диригент сър Саймън Ратъл призоваха ЕС да отмени това решение и поведоха кампанията "Да спасим младежкия оркестър на ЕС“.
Междувременно европейските музиканти организират протести. Групата #SaveEUYO Musicians For Europe-Bulgarian edition във Фейсбук излиза с призив: "Ние, оркестрантите и ръководството на Филхармония „Пионер“ ще изразим подкрепата си за European Union Youth Orchestra с участие в протеста на всички големи европейски оркестри, които ще свирят в знак на подкрепа в един и същи час в големите градове на Европа. Елате на 20 май от 13:00 часа пред сградата на Европейската комисия в България на ул. Г. С. Раковски 124!"

БНР

Коментари

Новини Варна