IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
11:13 | 10 януари 2019
Обновен: 03:05 | 24 март 2024

Блясък и лукс в новата Москва – центърът е с променен облик

Новият стил на живот се харесва и на млади, и на стари

По материала работи: Слав Велев
Блясък и лукс в новата Москва – центърът е с променен облик

Новата Москва предизвиква възхищение. На мястото на бивши индустриални халета се появиха луксозни сгради и паркове, а новите широки тротоари изтикват автомобилите от центъра. Москва е станала неузнаваема, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" (ФАЦ).

 

Ремонтът приключи точно навреме - преди поредното преизбиране на Владимир Путин за президент през миналата пролет. Седем години след началото на преустройството на Блатния площад в центъра на Москва вече всичко е готово, а резултатите обезоръжиха дори и на най-големите критици на проекта, четем в обширен репортаж ФАЦ, цитиран от Дойче веле.

 

Днес центърът на руската столица е с променен облик: изградени са нови широки гранитни тротоари с велосипедни алеи, излъсканите до блясък площади с пейки и люлки за децата привличат много посетители, по улиците на града вече се движат и нови електрически автобуси, а подлези улесняват придвижването на пешеходците. Панелните блокове, строени през шейсетте години на миналия век на редица места в столицата, постепенно отстъпват място на модерни многоетажни жилищни сгради.

 

Цивилизоване на публиката

 

Тази урбанизация, "спусната отгоре", третира жителите на руската столица като обект, който подлежи на цивилизоване, от каквото явно има нужда, посочва изданието и припомня един епизод: Също както през 1928 година, когато при откриването на парка „Горки“ той бил буквално стъпкан от тълпата, така и новият парк "Зарядие" край стените на Кремъл бил просто пометен от посетителите – лехите с декоративни и редки насаждения били окрадени – хората явно ги късали, за да си ги засадят по домовете. Това наложило паркът да бъде затворен, докато унищожените насаждения не бъдат възстановени. 

 

Новият стил на живот в руската столица се харесва и на млади, и на стари, четем по-нататък в публикацията. Разчетите на архитектурното студио "Стрелка" сочат, че стесняването на лентите за движение по улиците на града ще принуди автомобилите да забавят своя ход, ще накара повече хора да оставят колите си и да използват обществения транспорт. За това ще допринесат и новите такси за паркиране, които  току-що бяха увеличени на 5 евро за час.

 

В същото време това прокужда хората с по-ниски доходи от централните райони на града, посочват не без основание критиците. Но по-високото качество на живота привлича и повече чужденци: "Москва междувременно се превърна в европейска туристическа метрополия", казва по този повод ръководителят на Австрийския културен форум в руската столица Симон Мраз.

 

Хипстър-културата набира скорост в руската столица - въпреки икономическата криза и санкциите на държавните органи. Луксозни супермаркети или магазини за биологично чисти продукти, като веригата "ВкусВилл", предлагат на потребителите заместители на спрените от внос чуждестранни хранителни продукти. Бивши заводски халета се преустройват на луксозни жилищни сгради и творчески центрове. На мястото на бившите автомобилни заводи "Зил" в южните райони на Москва например възникнаха елегантни апартаменти с авангардистки фасади и парк със спортен център.

 

"Моята улица"

 

Да споменем също и инициативата "Моята улица", чиято цел е да отърве обществените места и тротоарите от паркирали автомобили и да освободи място за пешеходците. От нея обаче има и недоволни - собствениците на автомобили, които се чудят къде да дянат превозните си средства. А много московчани се шегуват, че настилките по някои улици и площади се сменят твърде често – навярно заради бизнес интересите на съпругата на столичния кмет Собянин, която притежава дял от фабрика за плочи.

 

Засега градската управа на Москва не успява да се справи с проблема за боклуците. Руската метрополия с нейните над  12 милиона жители не рециклира отпадъците си, а ги изхвърля (несортирани) на бунища в близки до руската столица населени места.

 

Във Волоколамск, Коломна, Таруса, Клин и Наро-Фоминск местните хора отдавна протестират срещу планините токсични отпадъци край домовете им, които замърсяват почвата и въздуха. Заради недоволството на хората властите решиха да започнат да извозват отпадъците до по-далечни места - също против волята на тамошното население. А това, че властите планират в неопределено бъдеще да започнат да изгарят отпадъците, и дори прекръстиха тези нови бунища на "Еко паркове", не променя с нищо факта, че на тях продължава да се трупат боклуците на Москва.

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна