IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:46 | 25 април 2019
Обновен: 20:51 | 21 април 2024

Ким подари на Путин корейски меч, той си го заплати

Руският лидер се обяви за мирно решаване на ядрения проблем

По материала работи: Слав Велев
Ким Чен Ун и Владимир Путин. Снимка: Reuters

Срещата между ръководителите на Русия и Северна Корея Владимир Путин и Ким Чен Ун във Владивосток приключи.

 

Официалната част, включваща преговори в тесен и разширен състав, продължи около три часа и половина.

 

На последвалия прием, състоял се в кампуса на Далекоизточния федерален университет, руският президент подчерта, че мирното решаване на ядрения и другите проблеми на Корейския полуостров "няма и не може да има" алтернатива. Той декларира готовността на Русия да съдейства за намаляване на напрежението на полуострова и за укрепване на сигурността в цяла Североизточна Азия.

 

Ким Чен Ун заяви, че е имал с Путин "откровена и и съдържателна обмяна на мнения" по проблемите на региона и в двустранните отношения.

 

Той подари на домакина си корейски меч, олицетворяващ по думите му "силата и душата на народа". Путин поясни, че по руски обичай трябва да заплати за оръжието и даде на госта монета.

 

Когато след приема Ким потегляше със своя "Мерцедес", той отвори прозореца и дълго маха с ръка за довиждане, а Путин също му помаха, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

 

Асошиейтед прес цитира думи на Ким в началото на банкета, че приятелството между Северна Корея и Русия "е укрепвало, преодолявайки всички трудности и препятствия, предложени му от историята", и че неговото непрестанно развитие "служи не само на взаимните интереси, а е необходимо за гарантирането на сигурността и стабилността в региона".

 

Ройтерс отбелязва, че втората сесия от преговорите с участието на целите делегации е приключила без изявления от двете страни. Последната среща на Путин с ръководител на КНДР датира от 2002 г., когато той се среща с Ким Чен Ир - покойния баща и предшественик на Ким Чен Ун.

 

Преди двустранната среща в разширен състав се състоя среща на четири очи между Путин и Ким. Тя продължи около два часа и след нея двамата лидери я определиха като ползотворна, конструктивна и обстоятелствена. Путин каза, че на срещата на четири очи е обменил с Ким мнения за това какво трябва да бъде направено за подобряване на ситуацията на Корейския полуостров. Ким каза, че с Путин са обсъждали начини за мирно уреждане на кризата там.

 

Севернокорейският лидер изрази надежда, че конструктивният и полезен диалог с Путин ще продължи. Путин каза, че с Ким са обсъждали и историята на двустранните отношения и перспективите за развитие на двустранните връзки.

 

След преговорите в чест на гостуващата севернокорейска делегация бе даден тържествен прием, чието меню включваше борш, пелмени, салата от раци, треска в сос, говеждо месо с патладжани, а за десерт ще има шоколадова торта. Бяха предложени вина руско производство - шардоне и мерло. Домакините бяха предвидили и постно меню за всички желаещи. Като сувенир пък гостите  получиха паметен медал от срещата на Путин с Ким с изображението на двамата лидери.

 

Dnes.bg

 

Четете още:   

 

 

Путин: Пхенян се нуждае от гаранции за сигурността си

 

Коментари

Новини Варна