Петима френски евродепутати остават в запас в случай на Brexit
След Brexit, 27 от 73-те места за членове на ЕП, които предвидени за Великобритания, ще бъдат пренасочени към евродепутати от други 14 държави-членки на ЕС
Публикувана: 16 May 2019 | 14:12

Докато Европа продължава да чака Brexit, Франция създаде механизъм за преразпределение на местата, които понастоящем са запазени за евродепутатите от Обединеното кралство, съобщават от Euractiv, цитирани от Investor.bg.
 

В случай на Brexit последните петима избрани представители на Франция ще бъдат поставени в „резервен списък“, като тяхното присъединяване към Европейския парламент ще стане факт едва, след като Великобритания напусне блока. 
 

На европейските парламентарни избори, които ще се проведат във Франция на 26 май, гражданите на страната ще трябва да избират между 79 депутати от 34 списъка. Но от тези 79 избрани представители само 74 ще имат място в ЕП. Петима ще останат на „скамейката“, чакайки Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври.
 

Британците решиха да излязат от блока след референдума от 2016 г.
 

Въпреки че решението им първоначално накара ЕС да предвиди реформа в европейските парламентарни избори през 2019 г., удължаването на срока по член 50 в крайна сметка гарантира британско участие на вота.
 

След Brexit, 27 от 73-те места за членове на ЕП, които са от Обединеното кралство, ще бъдат пренасочени към евродепутати от други 14 държави-членки на ЕС.
 

Тази операция за преразпределение, която се индексира според тенденциите на населението, даде възможност на Франция да придобие още пет места, с което броят на френските избраници в Брюксел достигна 79, когато Brexit стане факт. Но тъй като този процес все още е в застой, страните, на които бяха дадени допълнителни евродепутати, трябваше да се адаптират.
 

От френската страна ситуацията беше изяснена на 13 май по време на гласуване във френското Народно събрание.
 

Законопроектът, приет от Асамблеята, предвижда "едновременно избиране на 79 представители за Франция, включително пет допълнителни представители, чието встъпване в длъжност ще бъде отложено, ако Обединеното кралство все още е член на ЕС в началото на законодателния процес за 2019-2024 г. ".
 

Това означава, че кандидатите, които получат последните пет места от разпределените 79, ще бъдат задържани въз основа на пропорционалното представителство с най-високата средна стойност.


Четете още: Сделката за Брекзит - четвърти път в парламента, няма да има пети опит

 

Коментари ( 0 )