IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
20:04 | 18 май 2019
Обновен: 19:33 | 23 април 2024

Откриха рядка римска монета при ремонт на британска магистрала

Находката е с лика на император Улпиус Корнелиус Лаелианус, който управлява Рим около два месеца през 269 г. сл.Хр. преди да бъде убит

По материала работи: Пламен Янков
Откриха рядка римска монета при ремонт на британска магистрала

Откриха "изключително рядка" римска монета по време на реновационни строителни дейности на главна магистрала във Великобритания, съобщава Би Би Си, цитирана от Дарик. 


Монетата е с лика на император Улпиус Корнелиус Лаелианус, който управлява Рим около два месеца през 269 г. сл.Хр. преди да бъде убит.

 

Находката е направена по време на реновационните дейности на стойност 1,5 млрд. паунда на магистрала А14, свързваща Кеймбридж и Хънтингтън. Археологът Стив Шерлок заяви, че това е "значително" откритие, тъй като това е едва втората подобна монета, която е изкопавана в Англия.

 
От едната страна на монетата е изсечен ликът на Лаелианус, носещ на главата си корона. Според експертите римските императори са обичали да секат монети със своя лик. Самият Лаелианус е управлявал едва два месеца, но въпреки това е имал предостатъчно време за това. „Фактът, че дори една от тези монети е достигнала до бреговете на Британия, показва удивителна ефективност. Има вероятност самият император да е бил убит по времето, когато тази монета е пристигнала в Кеймбриджшир“, твърди археологът д-р Шерлок.

 

Император Лаелианус узурпирал торна и управлявал отцепилата се империя на територията на днешна Германия и Франция преди да бъде убит - по всяка вероятност от собствените си войници.

 

По време на разкопките, съпътстващи реновациите на магистралата, е открита и друга необичайна монета - Галска военна монета с две еднакви лица, изсечена през 57 г. пр.Хр. от племето Амбиани, което е населявало район в департамента Сом, днешна Франция.

 

Според археолозите тази монета е била внесена, за да подпомогне келтската съпротива срещу Юлий Цезар.

Коментари

Новини Варна