Саудитска Арабия: Иран дестабилизира района на Близкия изток
Рияд ще направи всичко възможно, за да избегне война в района, но е в готовност да реагира с „цялата си мощ и решителност“, заяви е саудитският външен министър
Публикувана: 19 May 2019 | 10:52

Саудитска Арабия ще направи всичко възможно, за да избегне война в Близкия изток, но е в готовност да реагира "с цялата си мощ и решителност" след атаките срещу нейни петролни танкери и инсталации. Това заяви тази нощ на пресконференция саудитският министър на външните работи Адел ал Джубейр, цитиран от БТА и Investor.bg
 

Той обвини Иран, че се стреми да дестабилизира района и прикани международната общност да поеме отговорността да спре тези действия иранския режим. Джубейр съобщи, че проиранските йеменски бунтовници хуси са изстреляли по Саудитска Арабия 225 ракети и са изпратили към кралството 141 безпилотни летателни апарата.
 

Преди часове бе съобщено, че саудитският крал е свикал за 30 май в Мека среща на ръководители на арабските страни от Персийския залив и други арабски лидери, за да обсъдят напрегнатата обстановка в региона.
 

Външното министерство на Обединените арабски емирства (ОАЕ) изрази подкрепа за инициативата на саудитския монарх и заяви, че настоящите "критични обстоятелства" изискват единна позиция на всички арабски страни.
 

Investor припомня, че в рамките на миналата неделя четири плавателни съда, включително два саудитски петролни танкера, станаха обект на "саботаж" край ОАЕ, според Рияд и Абу Даби. Нападенията бяха извършени на изток от емирство Фуджейра, чието пристанище е единствения терминал на ОАЕ на брега на Арабско море, където се намира протока.
 

Съобщението за тези инциденти беше направено от две страни, близки съюзнички на Вашингтон, на фона на ново нарастване на напрежението след засилването на американските санкции срещу Техеран, който от своя страна се отказа от някои поети ангажименти във връзка с ядрената си програма.
 

Иран, който неведнъж е заплашвал да затвори протока в случай на конфликт със САЩ, от своя страна поиска разследване на "притеснителните" случаи на "саботаж".


Четете още: Иранският външен министър отхвърли перспективата за война със САЩ
 

 

Коментари ( 0 )