Австрийският канцлер се изправя пред вот на недоверие след скандала с корупция
Парламентът ще проведе специално заседание в понеделник, 27 май, заяви Волфганг Соботка
Публикувана: 21 May 2019 | 14:53

Австрийският канцлер Себастиан Курц ще бъде изправен пред вот на недоверие в парламента след скандал, сложил край на коалицията му с крайнодясна партия, заяви председателят на долната камара на парламента, цитиран от Дарик.


"Парламентът ще проведе специално заседание в понеделник, 27 май", заяви Волфганг Соботка пред репортери, цитиран от АФП.

 

По-рано австрийската Партия на свободата (FPOe) в лицето на нейния лидер Кикъл заяви, че ще подкрепи вот на недоверие към канцлера Курц. Бившият министър на вътрешните работи Херберт Кикъл заяви, че ако се гласува вот на недоверие, FPOe ще оттегли подкрепата си за Курц.


Коалицията между Австрийската народна партия на Курц и FPOe се разпадна, след като в петък медиите показаха видеозапис, направен по време на среща през 2017 г. в Ибиса, Испания, в които вицеканцлерът Щрахе предлага правителствени договори в замяна на помощ за кампанията от фалшив руски поддръжник във вила на курортния остров. На други кадри Щрахе изглежда намеква, че политическите дарения могат да избегнат правен контрол. По-късно политикът заяви, че жената е рускоговоряща латвийска гражданка, добавяйки, че целият разговор е капан.

 

Междувременно австрийският президент Александър Ван дер Беллен призова за предсрочни парламентарни избори в началото на септември, за да се избегне криза.

Коментари ( 0 )