Нивото на океаните може да се покачи с 2 м до края на века
Прогнозите са публикувани в изданието "Протоколи на Американската академия на науките"
Публикувана: 21 May 2019 | 11:14

22 експерти публикуваха прогнози в изданието "Протоколи на Американската академия на науките", според които до края на века нивото на океаните може да се покачи с два метра, предаде АФП, цитирана от Дарик.

 

Според песимистичния сценарий на Междуправителствената експертна група по климатичните промени до споменатото покачване може да се стигне, ако до 2100 г. се запазят сегашните тенденции и се стигне до глобално затопляне с 5 градуса по Целзий. При този вариант съществува и 5% опасност нивото на океаните да се повиши до 238 см.

 

Дори и да бъдат спазени параметрите на Парижкото споразумение за климата глобалното затопляне да бъде ограничено до 2 градуса по Целзий, покачването на океаните може да варира в твърде широка амплитуда - от 36 см до 126 см.

 

Експертната група е направила своите прогнози, основавайки се на топенето на ледените покривки на Гренландия и Антарктика. То е един от главните фактори за повишаването на нивото на океаните наред с термичното разширяване на обема им, дължащо се на затоплянето на климата.

 

Ако се реализира песимистичният сценарий на учените Земята ще загуби 1,79 млн. кв.км суша и ще последва миграция на 187 млн. жители на планетата.

Коментари ( 0 )