IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
12:43 | 20 юни 2019
Обновен: 20:32 | 24 март 2024

Китай има възможност да изгради 30 ядрени реактора извън страната до 2030 г.

Ядрените проекти от инициативата „Един пояс, един път“ могат да спечелят на китайските компании над 145 млрд. долара до края на следващото десетилетие

По материала работи: Пламен Янков
Китай има възможност да изгради 30 ядрени реактора извън страната до 2030 г.

През следващото десетилетие Китай може да изгради до 30 ядрени реактора отвъд граница чрез своята мащабна инициатива „Един пояс, един път“, съобщава агенция Ройтерс, цитирана от Investor.bg.
 

Уан Шоудзюн, постоянен член на Китайската народна политическа консултативна конференция (КНПКК), заяви, че азиатската страна трябва да се възползва в пълна степен от възможностите, предоставени от инфраструктурната инициатива и да засили своята финансова и политическа подкрепа на ядрения си сектор.


Използването за международни цели на ядрената енергия се превърна в държавна стратегия, а износът на подобен продукт ще спомогне за оптимизирането на китайската експортна търговия и ще освободи местния производствен капацитет, посочва още Уан Шоудзюн. 
 

Той добави, че Китай трябва да подобри своята научноизследователска и развойна дейност, да локализира производството на ключови ядрени компоненти и да развива както вътрешните, така и чуждестранните ядрени пазари, за да даде ясна представа за всички предимства на страната по отношение на цените и технологиите.


Уан, който е бивш председател на държавната China National Nuclear Corp. (CNNC), подчерта, че ядрените проекти от „Един пояс, един път“ могат да спечелят на китайските компании до 1 трлн. юана (145,52 млрд. долара) до 2030 г.


Според него 41 страни от инициативата вече разполагат с ядрена програма или планират такава, като от Китай се изисква да осигури само 20% пазарен дял за създаването на пет милиона нови работни места в сектора.


Най-голямата азиатска икономика се намира по средата на процес за изграждане на ядрени реактори, за които се надява че ще послужат като своеобразна реклама на нейните проекти и технологии.


Темпът на строителство на нови ядрени мощности в Китай се забавя на фона на технологичните проблеми и забавянията при ключови проекти, както и заради прекратяването на процедурата за нови одобрения.


Според Уан в момента има свръхкапацитет сред местните производители на ядрени реактори, но добави, че стойността на местния пазар за ядрено оборудване може да надхвърли 48 млрд. юана през следващите две години.


Четете още: Иранска ракета свали дрон
 

Коментари

Новини Варна