Съветска подводница бълва радиация 800 хил. пъти над нормата
Понеже е дълбоко в Баренцово море - няма опасност за хората и риболова
Публикувана: 15 Jul 2019 | 20:57

Снимки: Reuters

Дни след като на борда на руската ядрена подводница "Лошарик“ избухна пожар и уби 14 души, норвежки изследователски екипи засякоха друга потънала подводница в региона да бълва радиация 800 хил. пъти над нормата, пишат от Independent.През 1989 година на борда съветският плавателен съд "Комсомолец“ избухва пожар. Загива 42-ма подводничари от 96-ма души екипаж. Подводницата потъва на дъното на Баренцово море и в момента лежи на дълбочина 1680 метра, заедно с реактора и две торпеда с бойни глави от плутониев заряд.

 

В понеделник следобед малка подводница с дистанционно управление взима проби от вентилационната тръба на "Комсомолец“ и установява, че радиацията, която излиза от нея е 100 хил. пъти над нормата. Според експертите тръбата най-вероятно е свързана по някакъв начин с ядрения реактор.Не е изненада, че от останките на подводницата излиза радиация. След като потъва преди 30 години, руски и норвежки екипи често засичат малко количество химикали в района на "Комсомолец“. Последният път, в който са правени замервания, е било през 2008 година."Това са само предварителни резултати. Когато се приберем у дома, ще проучим внимателно пробите“, заяви Хилде Елизе Хелдал от норвежкия институт по морски изследвания пред телевизията TV2. По думите й, въпреки високите нива на радиацията, риболовът в района не е засегнат. Ала само защото подводницата е потънала надълбоко.

 

Докато дистанционната подводница обикаля около останките, учените стават свидетели на "случаен облак“, който излиза от вентилационната тръба."Наблюдавахме как този облак излиза от дупката от време на време. Това означава, че замърсяването излиза на пулсове“, казва Хелдал. До края на изследването си следващите дни тя и екипът й ще прегледат тръбата много по-обстойно. Според нея този облак може да бъде предизвикан и от морските течения.

 

Проучването се провежда от организацията Go Stars, която използва нов тип подводници, даващи много по точни анализи от тези на предишни изследвания.Пожарът на "Комсомолец“ избухва на 7 април 1989 година. Подобно на случилото се на борда на "Лошарик“ преди седмица, огромна катастрофа е избегната, защото десетки души рискуват живота си за да изключат реактора.Според експертите, новите данни ще хвърлят повече светлина върху това, колко точно "Комсомолец“ замърсява норвежките води.

 

dnes.bg

Четете още: Индия отложи лунната мисия на Чандраян-2

Коментари ( 0 )