Китай пуска на пазара 10 000 т. свинско от резерва заради Африканската чума
Всеки участник в търга ще може да купува само по 300 тон
Публикувана: 18 Sep 2019 | 9:23

Китай ще пусне на търг 10 000 тона свинско месо от резерва си тази седмица, заяви министерството на търговията в опит да контролира избухването на африканска чума по свинете, което доведе до покачване на цените и затрудни доставките на месото преди ключовия празник.

 

Пекин се бори да постави под контрол болестта, която се разпространи в китайската свиневъдна промишленост. Над 1 млн. животни бяха убити с тази цел.

 

В изявление, публикувано на уебсайта ѝ, държавна компания, която се занимава с резерва, заяви, че ще пусне на търг вносно замразено свинска месо от страни, включително Дания, Германия, Франция, САЩ и Великобритания.

 

Всеки участник в търга ще може да купува само по 300 тона.

 

Решението идва преди едноседмичен национален празник и чествания за 70-годишнината от основаването на Китайската народна република на 1 октомври. Властите се борят да ограничат огнището на африканска чума по свинете, тъй като разходите за основното месо в страната се покачват.

 

През август цената на свинското месо в Китай скочи с 46,7% спрямо миналата година, показаха официалните данни миналата седмица.

 

 

Широко се смята, че броят на бракуваните в резултат на разпространяването на болестта свине е много по-голям от официално отчетените 1,1 милиона, като правителствените данни показват, че през първата половина на годината в Китай свинете са били 347,6 милиона, което е с 60 милиона по-малко спрямо същия период миналата година.

 

Dariknews.bg

Коментари ( 0 )