IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Свят
13:51 | 20 септември 2019
Обновен: 08:17 | 28 март 2024

Куба връща воловете и конете в земеделието

Страната изпитва недостиг на гориво за машините си

По материала работи: Пламен Янков
Куба връща воловете и конете в земеделието

Куба ще използва хиляди волове, за да орат полетата със захарна тръстика и да дърпат фермерските каруци заради недостига на гориво за машините за обработка на почвата и транспортните превозни средства, съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

 

Коне също ще бъдат използвани за превоз, каза премиерът Хосе Рамон Мачадо, цитиран от "Гранма", официоза на Кубинската комунистическа партия. Мачадо допълни, че кубинските фермери вече използват волове, макар кубинското земеделие в голяма степен да е механизирано, пише БТА, цитирана от dnes.bg.


Правителството ще увеличи с около 8000 броя на вече използваните волове, каза президентът на държавната компания за производство на захар Аскуба (Azcuba) Хулио Гарсия Перес.


На фона на сегашния недостиг на гориво бяха взети мерки. Една от тях е да се включат 4000 двойки волове за работа на полетата със захарна тръстика и производството на храна, допълни Перес.

 

Куба изпитва недостиг на гориво заради спада на вноса от Венецуела, която е засегната от тежка криза.

 

Производството на тръстикова захар на острова се е понижило до 1,2 милиона тона през сезона, който приключи през май, което е спад спрямо 1,6 милиона тона през преходния сезон.

Коментари

Новини Варна