Протестна нощ: Размирици из Южна Америка и Азия
Не стихва напрежението в Чили, Боливия, Иран
Публикувана: 16 Nov 2019 | 16:19

Размирици и протести избухнаха тази нощ в  различни части на света. В Южна Америка се стигна до сблъсъци, демонстрации имаше в Азия.


Най-малко петима души загинаха, а най-малко 50 бяха ранени при сблъсъци в покрайнините на боливийския град Кочабамба. Военнослужещи и полицейски служители не са пуснали в града привърженици на Ево Моралес, което е провокирало насилието, предава Bulgaria ON AIR.

 

Не стихва напрежението и в Чили. Пореден протест в столицата Сантяго. Полицията използва водни оръдия, за да разпръсне гневната тълпа. Мрачната статистика сочи, че досега в антиправителствените демионстрации са убити повече от 20 души, а са 2000 ранени.


Протести имаше и в няколко азиатски държави. Цената на горивата доведе до масово недоволство в Иран. В съседен Ирак продължава масовата гражданска можбилизация срещу ширещата се корупция и и масовата безработица.

 

В Хонконг разбунтували се студенти и протестиращи срещу правителството прекратиха окупацията си на един от големите университети след близо едноседмична блокада от полицията, но някои други учебни заведения в автономната китайска провинция все още остават под контрола на демонстрантите тази сутрин.

Коментари ( 0 )