IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
19:20 | 2 декември 2019
Обновен: 12:28 | 17 април 2024

"Сардините" под дъжда: Гражданското движение срещу Салвини

Десният популист си има проблем във вида на хиляди обединени хора

По материала работи: Слав Велев
"Сардините" под дъжда: Гражданското движение срещу Салвини

 В поляризирания политически пейзаж на Италия гражданското движение, нарекло се "Сардините", засилва натиска върху десния популист Матео Салвини.

 

Движението бе основано по време на един обяд от четирима бивши съквартиранти, всичките на трийсетина години, на които им дошло до гуша от дразнещата националистическа реторика на лидера на партия "Лигата", пише БТА.

 

Използвайки един от силните похвати на Салвини - кампания в социалните медии, четиримата приятели бързо организираха в началото на миналия месец митинг на централния площад на Болоня - Пиаца Маджоре, като алтернатива на предизборното събитие на Салвини в града преди ключовите регионални избори през януари.

 

Те очакваха в проливния дъжд да се съберат 6000 души. Вместо това 15 000 души изпълниха площада, притиснати като сардини, и така поставиха началото на ново политическо движение.

 

То бързо се разпространи в цялата страна, привлече хиляди последователи в социалните мрежи и изглежда завари неподготвен медийния спец Салвини.

 

"Искахме да запълним вакуума, оставен от традиционните политици, които капитулираха пред агресивния език на омразата и страха, каза един от основателите, 32-годишният Матия Сантори в интервю за АП и добави: "Открихме, че вакуумът е много по-голям от очакваното".

 

Италианското движение на "сардините", което очевидно е вдъхновено от левоцентристки идеи, отказва да развява партийни знамена и се определя като непартийна инициатива, без амбиции да стане политическа партия. Но левоцентристките сили, особено преживяващата трудности Демократическа партия (ДП), много добре видяха потенциала му.

 

Движението има антипопулистки набор от идеи, проекти и конкретни планове, насочени към хората. То настоява за закони за социално приобщаване, за мерки в подкрепа на миграцията и околната среда. Движението често обединява усилията си с младежката екологична протестна група "Петъци за бъдещето" и двете организации подготвят съвместни събития.

 

Според неотдавнашно социологическо проучване на агенция "Индекс Рисърч" повече от 40 процента от италианците смятат, че "сардините" са най-опасният враг на Салвини, докато едва 14 процента гласуват доверие на левоцентристката ДП като възможна алтернатива на десния популизъм.

 

"Вече сме стотици хиляди и сме готови да ви кажем да спрете". Това заявяват в манифеста си, публикуван във Фейсбук, "сардините", обръщайки се към популистите, и заплашват да разпространяват това послание, докато популистите не ги хване морска болест.

 

Салвини, звезда в социалните мрежи, отначало пренебрегваше движението, а после започна да му се присмива, като обяви в Туитър, че предпочита "малките котенцата пред сардините, а малките котенца се хранят със сардини, когато са гладни".

 

Новото движение се различава от антисистемното Движение 5 звезди (ДПЗ), което също се роди от бунта срещу старите политически сили. То няма изявен лидер и е открито антипопулистко, докато ДПЗ има дълбоки популистки корени и харизматичен лидер - бившият комедиен актьор Бепе Грило, който определя дневния му ред.

 

Изненадващият успех на първата демонстрация на "сардините" в Болоня бе последван от друг протест в по-малкия град Модена, където близо 7000 души се събраха, за да протестират срещу популистките послания на Салвини. Площадът бе пълен с италианци от всички възрасти, размахващи символите на "сардините" и пеещи химна на антифашистката съпротива "Бела чао".

Видеа и кадри от протестите станаха много популярни в социалните мрежи и все повечето активисти започнаха да предлагат нови прояви в цялата страна. В идващите седмици са планирани нови флашмобове в дузина италиански градове, от Неапол до Милано.

 

Общонационална демонстрация е планирана за 14 декември в Рим, където организаторите се надяват, че близо един милион души ще се съберат на централния площад "Сан Джовани".

 

"Сардините" разтърсват нестабилния политически пейзаж в Италия, където слабата управляваща коалиция, формирана през лятото от левоцентристката ДП и ДПЗ за блокиране на възхода на Салвини, изглежда е изправена пред неудържима дясна вълна.

 

Осем италиански области ще гласуват на местните избори през 2020 г., включително бастионът на левите - областта Емилия-Романя, където "Лигата" на Салвини показа изненадваща мощ на парламентарните избори през 2018 г.

 

Неотдавнашни допитвания показват, че възходът на "Лигата" и нейният десноцентристки съюз с "Напред, Италия" на Силвио Берлускони и крайнодесните "Италиански братя" на Джорджа Мелони може да победи левите партии, които управляваха в някои от тези области от десетилетия.

 

Но въпреки пренебрежението на Салвини "сардините" набират сила. Освен това подобни инициативи срещу всякакви форми на популизъм подхванаха и италианците в Ню Йорк и Берлин.

"Затрупани сме от молби от Италия и от чужбина да организираме нови събития", каза Сантори и добави: "Целта ние е да събудим хората и да отприщим тази нова енергия. Сега от политиците зависи тя да не бъде пропиляна".

 

Анализаторите отбелязват, че други предишни граждански инициативи, като италианските "джиротонди", към които се присъедини известният режисьор Нино Морети, не успяха да трансформират популярността си в конкретна политическа алтернатива.

 

"Сардините" показаха, че могат да мобилизират хората и да ги изведат по площадите с неагресивно послание. Големият въпрос сега е, какво ще направят по-нататък", каза Масимилиано Панарари, политически анализатор от Международния свободен университет за социални науки в Рим (LUISS).

 

"Политическият им потенциал е голям, а гласовете за тях би трябвало по естествен начин да се пренасочат към левите партии", каза Панарари и добави: "Последователите им може да нямат определена партийна принадлежност, но имат общ враг и ще гласуват срещу него".

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна