Френски замък от 13 век посреща своите 27 000 собственици
Всеки от спасителите му дал €50 за реставрацията му
Публикувана: 9 Dec 2019 | 16:24

Старинен замък в Югозападна Франция получи коледна премяна, а неговите 27 000 собственици са поканени за празниците. Замъкът събира своите спасители и горди собственици за Коледа.

 

Преди две години организацията за реставрация на културни паметници - "Дартанян", започва необичайна инциатива и обявява за продан рушащия се френски замък от 13 век. Но купувачът не е само един, а хиляди непознати.

 

Те се обединяват, за да съберат пари за откупуването му от неговия частен собственик и за да може да бъде  реставриран. Всеки дарява 50 евро, като целта е да се осигурят 500 хиляди. Интересът е толкова голям, че първоначално обявената сума е надхвърлена в пъти. А дарителите са 27 910 души от 115 страни.

 

Най-старите части на замъка са строени през 13 век от богатата фамилия Босе. През Средновековието на два пъти е завладяван от англичаните, а по време на Френската революция е почти разрушен, разказва в свой репортаж Bulgaria ON AIR.

 

През 1809 г. е възстановен от парижки предприемач, а 60 години по-късно става притежание на богат аристократ, който прави разточителни партита в шатото.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари ( 0 )