Димът от австралийските пожари ще обиколи поне веднъж Земята
Повече от 100 пожара продължават да горят въпреки захлаждането в Австралия
Публикувана: 14 Jan 2020 | 13:59

Димът от австралийските пожари скоро ще направи пълна обиколка на Земята, съобщи Би Би Си, позовавайки се на НАСА.

 

Около нова година димът от пожарите е пресякъл Южна Америка и е преполовил обиколката на Земята към 8 януари.

 

"Очакваме димът да направи поне една пълна обиколка на земното кълбо", заявиха от НАСА.

 

Най-новите огнища на пожарите са били толкова големи, че са породили гръмотевични бури. Те са издигнали дим в стратосферата на височина до 17,7 км.

 

"Стигне ли до стратосферата, димът може да измине хиляди мили от източника и да се отрази на атмосферните условия в глобален мащаб", допълни НАСА. Нейни специалисти изследват ефектите от дима на тази височина и дали предизвиква явно охлаждане или затопляне.

 

 

Димът от австралийските пожари промени цвета на небето над Южна Америка. Много лошо той се отрази на Нова Зеландия, където предизвика сериозни проблеми с качеството на въздуха и видимо оцвети планинския сняг.

 

Въздухът в големите австралийски градове като Сидни, Мелбърн, Канбера и Аделаида също пострада от пушека от близките пожари.

 

Повече от 100 пожара продължават да горят въпреки захлаждането в Австралия.

 

Безпрецедентните мащаби на бедствието и силата му се влошава заради промените в климата, макар и австралийските власти да не признават това.

 

Според британски специалисти, анализирали 57 научни изследвания, глобалното затопляне увеличава риска от пожари по целия свят. Пожарите в Австралия ни дават представа какви ще станат нормалните условия в света, ако не бъдат предприети бързи мерки за ограничаване на парниковите газове, предупредиха британски метеоролози, цитирани от Ройтерс.

 

dariknews.bg

Коментари ( 0 )