Цензурата в Китай: Двама журналисти изчезват, след като разказват за Ухан
Никой не знае какво се е случило с тях
Публикувана: 14 Feb 2020 | 11:49

Може би Фанг Бин и Чен Киуши никога не са се срещали. Но двамата китайци имат една и съща мисия – да предадат каквото очите им видят от ситуацията в Ухан, съобщава dnes.bg.

 

Гражданите, превърнали се в журналисти, обещават да кажат само истината за епидемията. Те споделят видеа, снимки, разказват трогателни истории от града, който виртуално е откъснат от останалата част на Китай. Хиляди следят социалните им мрежи и каналите им в YouTube. Но напоследък профилите им са замлъкнали.

 

Фанг Бин и Чен Киуши са изчезнали.

Фанг Бин публикува първото си видео на 25 януари, обещавайки, че ще направи „всичко по силите си да предаде ситуацията в Ухан както трябва“. Каналът му веднага е блокиран в Китай, но може да бъде отворен чрез VPN.


В първите си видеа, той шофира из града, показвайки празните му улици. Те събират около 1000 гледания. Но на 1 февруари, Фанг Бин публикува клип, който привлича вниманието на 200 хил. души. В него се вижда как 8 трупа са хвърляни в минибус пред болница в Ухан.

 

По-късно Фанг разказва, че полицията нахлула в дома му и го разпитвала именно за това видео. Той бил отведен в полицейския участък, но по-късно бил освободен. Ала на 13 февруари мъжът публикува 13-секундно видео, в което казва, че "всички трябва да въстанат и правителството да върне властта обратно в ръцете на хората.“


След това акаунта му заглъхва.

За разлика от Фанг Бин, Чен Киуши е добре познат в онлайн пространството. Той е бивш адвокат по човешките права, който се превръща в активист и журналист. Популярност придобива, когато възможно най-обективно разказва за протестите в Хонконг. Разбира се, репортажите от късния август водят до постоянен тормоз от китайските власти към Чен. След като той се връща от Хонконг в Китай, социалните му мрежи, които имат 700 хил. последователя, са изтрити.

 

Ала той решава, че няма да си мълчи.

През октомври той си създава нов акаунт, който вече има 400 хил. последователя, а този в Twitter – 265 хил. А през януари той използва платформата си, за да покаже влошаващата се ситуация в града.

 

"Ще използвам камерата си, за да покажа какво наистина се случва в Ухан. Обещавам ви, няма да скрия истината“, казва той, пътувайки към града.

 

След това Чен посещава различни болници, показва какви са условията там и разговаря с пациентите. Той знае, че е в опасност и дори споделя пред журналисти на BBC, че не знае още колко ще продължи всичко.

 

"Цензурата е много стриктна и акаунтите на хората, които споделят видеата ми, биват изтривани“, казва Чен.


Малко след това, на 7 февруари, в акаунта му в Twitter, който сега се управлява от негов приятел, се появява видео. Но не той говори в него, а майка му.

 

Тя обявява, че Чен е изчезнал.

 

Според някои негови приятели журналистът бил "поставен под карантина насила“.

 

Властите, разбира се, запазват мълчание по въпроса. Те не казват нито какво се е случило с двамата мъже, нито кога ще бъдат освободени, ако наистина са поставени под карантина.

 

По думите на Патрик Пун от "Амнести интернешънъл“, не е ясно, дали полицията е отвела  Фанг Бин и Чен Киуши или те са поставени под насилствена карантина. Той е категоричен, че властите поне трябва да се свържат със семействата на двамата журналисти.

 

Защо Фанг Бин и Чен Киуши изчезват?

В Пекин е стандартна практика активистите, които си позволяват да говорят, да бъдат открити и арестувани. Държавата иска да се знае, че вирусът е под контрол. Според представители на организации за човешките права, властите са или еднакво, или по-притеснени за разпространяването на критика, отколкото на вируса.

 

В китайската социална мрежа Weibo има едва шепа коментари за Фанг Бин и Чен Киуши, но е въпрос на време преди и те да бъдат изтрити. Един от тях гласи: "Скоро историята ще бъде пренаписана и ще излезе така, че хора с тези имена никога не са съществували.“

Коментари ( 0 )