IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
17:45 | 21 февруари 2020
Обновен: 16:09 | 28 март 2024

Народът на Турция не иска война в Сирия

Все още е възможен мир и можем спокойно да уредим сирийския проблем, заяви заместник-председателят на Републиканската народна партия (РНП) Юнал Чевикьоз

По материала работи: Пламен Янков
Народът на Турция не иска война в Сирия

Заместник-председателят на Републиканската народна партия (РНП) на Турция Юнал Чевикьоз по време на пресконференция, проведена в централата на неговата партия, отбеляза, че сирийската провинция Идлиб е изключително важен въпрос за националната сигурност в Турция, особено предвид загубите, понесени от началото на 2020 г., но народът не желае тази война, пише турското опозиционно издание Cumhuriyet, цитирано от Фокус.

 

"Народът на Турция, нашите граждани и нашият народ не искат война със Сирия", заяви Чевикьоз.

 

„Ние, РНП, не искаме война. Вярваме, че със Сирия все още е възможен мир и можем спокойно да уредим сирийския проблем. Искам специално да подчертая това. Но има такива, които искат война. В същото време няма законна и оправдана причина Турция да се бие със Сирия“, каза той.

 

Въпреки че не става въпрос за жизненоважни интереси на страната, Анкара участва в една война, която води до убийства, подчерта Чевикьоз.

 

„Турция трябва да предложи мир и пакет от мерки за постигането му възможно най-скоро и това да помогне за разрешаването на проблема с Идлиб, както и за излизането от безизходицата, пред която Сирия е изправена“, продължи политикът.

 

За това, според Чевикьоз, е необходимо да се направи следното: „Първо, Турция трябва първо да се откаже от обсесивното си желание да промени режима в Сирия. Второ, днес вече не е възможно да се оправдае присъствието на Турция в Идлиб чрез Аданските споразумения. Ако Турция действаше в съответствие с този документ, тогава турската и сирийската армия нямаше да се сблъскат една с друга. Трето, заплахата, пред която е изправена Турция в сирийската гражданска война, не идва от Сирия. Самата Сирия не представлява никаква заплаха за Турция“, казва още той.

 

„Но Турция е изправена пред важен бежански проблем. И за да реши проблема с бежанците, Турция трябва на първо място, разбира се, заедно с Русия, както с помощта на руснаците, така и директно, да започне диалог с администрацията на Дамаск и да преоцени този проблем. Ако Турция трябва да създаде зона за сигурност, тя трябва да обсъди със Сирия въпроса за готовността на Дамаск за това. И накрая, турският народ не иска война със Сирия. Ние, РНП, считаме за важно да се ръководим от концепцията за мирно уреждане и да се придържаме към подход, който отхвърля военния метод за решение на проблемите. Поставяме интересите на нашата страна над партийните интереси.“, завършва своето изявление Чевикьоз.

Коментари

Новини Варна