Японският император навърши 60 години, но остана без празник
Вместо това изрази съчувствието си към болните от коронавируса
Публикувана: 23 Feb 2020 | 15:56

Японският император Нарухито, който празнува днес 60-ия си рожден ден, изрази съчувствието си към болните от коронавируса, след като опасенията от разпространение на заразата наложиха отмяната на традиционното събиране на граждани пред императорския дворец, предаде Асошиейтед прес.

Това е първият рожден ден на Нарухито след възкачването му на трона. Шейсетата годишнина се смята за специална според японския зодиак.

 

Въпреки това празненствата бяха ограничени поради опасенията за разпространението на вируса. Отменени бяха и плановете императорът да поздрави от балкона десетките хиляди събрали се граждани.

 

Вместо това императорът изрази пред медиите съчувствието си към болните и техните семейства и изрази надежда, че разпространението на вируса скоро ще бъде овладяно.

 

Новият коронавирус вече достигна Япония и се разпространява в цялата страна, от южния остров Окинава до северния остров Хокайдо, отбелязва АП. Според експерти болестта е в ранните стадии на разпространението си.

 

Властите се готвят за очакваните нови случаи на зараза. Отменени бяха множество концерти, фестивали и спортни събития. Някои изказаха дори съмнения дали страната ще може да посрещне Летните олимпийски игри тази година, както е планирано.

 

Императорът заяви, че предишната Олимпиада в Токио през 1964 г. е станала първата му среща с останалата част на света и е укрепила стремежа му към траен мир, съобщава БТА.

 

Dnes.bg

Коментари ( 0 )