IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
09:13 | 27 февруари 2020
Обновен: 03:38 | 2 март 2024

317 номинации за тазгодишната Нобелова награда за мир

Те включват 210 личности и 107 организации

По материала работи: Пламен Янков
317 номинации за тазгодишната Нобелова награда за мир

Над 300 номинации са постъпили за Нобеловата награда за мир за 2020 г., съобщи базираният в Норвегия комитет за присъждането й, цитиран от ДПА и Дарик.

 

Общо 317-те кандидати включват 210 личности и 107 организации, съобщи Нобеловият комитет.

 

Базираният в Осло комитет заяви, че това е четвърти по-големина брой кандидати откакто се връчва наградата.

 

Шведската активистка за климата тийнейджърката Грета Тунберг и демократичното движение в Хонконг са номинирани от депутати от Швеция и Норвегия.

 

Рекордът от 376 кандидати бе поставен през 2016 г., когато комитетът присъди наградата на президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос заради ролята му в прекратяването на продължилата повече от 50 години гражданска война в страната.

 

През 2019 г. Нобеловата награда за мир отиде при премиера на Етиопия Абий Ахмед Абий. Той бе отличен за усилията си да разреши продължителния граничен конфликт със съседна Еритрея и за усилията си за "мира и международното сътрудничество".

 

Политици, учен, бивши лауреати, директори на институти за изследване на мира и настоящи и бивши членове на Нобеловия комитет са сред онези, които имат право да предлагат кандидати.


Нобеловият комитет съветва на издигащите номинации да не разкриват предложенията си в продължение на 50 години. Това обаче не спира някои от тях да обявяват избора си публично, отбелязва ДПА.

Коментари

Новини Варна