Наши медици попълват дупките в битката на Австрия срещу COVID-19
В понеделник 231 медицински лица от България и Румъния са пристигнали в страната, за да осигурят денонощна здравна грижа в региона на Долна Австрия
Публикувана: 31 Mar 2020 | 11:07

С чартърни полети над 200 здравни работници от България и Румъния пристигнаха в понеделник (30 март) в Австрия. Те ще предоставят здравни грижи, за да може системата в страната да не страда от ограниченията в пътуванията заради COVID-19.

 

Здравната система на Австрия е силно зависима от работниците от Източна Европа, много от които пътуват почти всяка седмица до централноевропейската страна, за да работят.

В понеделник 231 медици са пристигнали, за да осигурят денонощна здравна грижа в региона на Долна Австрия, откъдето се организират полети от българската столица София и румънския град Тимишоара.

 

Регионалният служител по социалните въпроси Кристиане Тешл-Хофмайстер заяви по австрийското обществено радио Oe1: „Не мога да ви кажа сега дали това ще бъде еднократно действие или не“. „Ако отново се появи нуждата, ще се опитаме да направим всичко възможно, за да реагираме“, каза тя.

 

След като няколко съседни държави затвориха границите си в отговор на пандемията, в Австрия нараства опасението, че жизненоважният поток от здравни работници може да бъде застрашен.

 

Регионалната търговска камара е платила на здравните служители от България и Румъния да останат в хотел и да преминат през 14-дневна карантина, преди да започнат работа, съобщи Oe1.

 

След това се очаква те да останат за по-дълго време от обичайния период от три до четири седмици.

 

Тешл-Хофмайстер заяви, че само 70 работници са били необходими незабавно, но над 200 са били наети като предпазна мярка.

 

Европейската комисия (ЕК) издаде практически насоки за държавите членки на Европейския съюз (ЕС), за да гарантира, че работниците в ключови области могат да преминат границата, за да работят въпреки новите ограничения.

 

Investor.bg

Коментари ( 0 )