Европейската комисия въвежда схемата на Борисов и Меркел за Италия и Испания
Мярката, известна у нас като "60:40", предвижда държавата да поеме 60% от заплатата на работник
Публикувана: 1 Apr 2020 | 18:48

Европейската комисия смята да въведе схемата за държавни дотации на заплатите в частния сектор в най-засегнатите от кризата с Covid-19 страни от съюза, на първо място Италия и Испания.


Това стана ясно от изявление в сряда на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в нейния Туитър акаунт. Мярката, известна у нас като "60:40", предвижда държавата да поеме 60% от заплатата на работник във фирма, пострадала от кризата, а работодателят – 40%. Целта е да се запази заетостта, докато отмине пикът на епидемията.


България е сред първите държави в ЕС, които въведоха схемата. Тя заработи у нас във вторник. Направена е по модела на Германия, където също се очаква да стартира до края на седмицата. "Европейска солидарност в действие! ЕК предлага нова схема за временна заетост SURE,за да помогне на най-засегнатите държави от ЕС, в т. ч. Италия и Испания", написа фон дер Лайен. Детайлите по програмата не са ясни, нито пък каква точно финансова помощ ще окаже ЕК.


Схемата ще бъде гарантирана от всички държави от ЕС и е насочена към най-засегнатите страни, уточни Фон дер Лайен. Тя посочи, че с осигуряването на приходи за работещите се дава тласък на икономиката. Фон дер Лайен определи днешната епидемия като най-голямата човешка трагедия от края на Втората световна война.


Меdiapool


Четете още: ЕК въвежда система за краткосрочна заетост

Коментари ( 0 )